W Football Manager 2010 zacząłem i grałem do dziś Newcastle.
a) W pierwszym sezonie awans (bez żadnej porażki)
b) W 2 sezonie cudem utrzymałem się w lidze (Choć tacy piłkarze jak Brudisso, Palombo, Guardado, Kranjcar grali u mnie :O). Jeszcze w tym sezonie wygrałem Puchar Ligi, też cud, bo najlepszy przeciwnik z jakim grałem w nim to Man City .
c) Zacząłem 3 sezon, sprzedałem to co wypromowałem i miałem 40 mln na transfery. Zostało 15 na kupienie jakiego super napastnika, bo Smolarek się starzeje.
Boruc
Altintop, Steven Taylor, Coloccini, Álvaro Arbeloa
Palombo, Kranjcar
Afellay, Guardado
Milevskiy, Smolarek
Tak wygląda obecnie pierwsza "11", nie ma jak to 1 anglik w składzie
Ostatnio zmieniony przez mleko Sro Lis 18, 2009 15:36, w całości zmieniany 1 raz
Ja niedawno również zacząłem grać w FM 10, ale ja nie nawalam tak jak Czarek, jestem dopiero na półmetku sezonu. Miałem dylemat przy wyborze drużyny, chciałem początkowo wziąć Exeter albo Hartlepool, jednak ujemne 10 pkt skłoniło mnie do wyboru Southamptonu. Miło ich by było w rzeczywistości ponownie zobaczyć w Premiership, ale mniejsza o to. W styczniu zajmuję 2 miejsce ze stratą 7 punktów do Leeds, z którymi przegrałem w bezpośrednim pojedynku. Gdyby nie te ujemne punkty zajmowałbym pierwsze miejsce. Moja drużyna ma cholernego farta w 3/4 meczów decydujące bramki strzela w minutach od 80 do 88. Mam ogromny problem bogactwa w ataku. Zarówno Papa Waigo, Sagan, Rickie Lambert jak i Lauri Dalla Valle spisują się świetnie. Ostatnio jednak Ci pierwsi wpadli w moje łaski i oni grają w pierwszej jedenastce. Jako że jestem zwolennikiem ustawienia 5-3-2 moja drużyna nie posiada bocznych pomocników zawodnicy skrzydłowi jak El Zhar zostali u mnie przekwalifikowani na OPŚ. Akurat Marokańczykowi wychodzi to na dobre, bo notuje sporo asyst a i ocenki ma niezłe. Liczę na wywalczenie awansu w play-offach bo jednak depczą mi po piętach 4 drużyny (tyle samo punktów bądź 1 punktowa strata) i wątpię czy moja drużyna utrzyma 2 miejsce ale czas pokaże.
A oto mój skład:
-----------------BIAŁKOWSKI-------------------
--ŁUKASIEWICZ------JAIDI------MARIUCCI--
GRESKO-------------------------------KORSOS
---------SCHNEIDERLIN------FELLAH---------
---------------------EL ZHAR-------------------
---------SAGANOWSKI-------WAIGO---------
Rezerwa to m.in. Dalla Valle, Lambert, Mellis, Thomson czy Enea Koliqi
Boczni obrończy sprowadzeni z wolnego transferu, Łukasiewicz, Fellah i El Zhar za hajs z początkowego budżetu oraz ze sprzedaży dwóch zawodników typu przyszłościowi, rezerwowy bramkarz Koliqi był natomiast tani jak barszcz ale jego transfer został sfinalizowany dopiero po odejściu Kelvina Davisa do Sheffield United za 1 mln funtów a że jeszcze okres transferowy się nie skończył więc po odpowiednim przeszukaniu kadr klubów może kogoś kupię I mam cichą nadzieję, zę obejmę jakąś egzotyczną reprezentację np. Tongę albo Wyspy Cooka (czyt. zwolni się tam miejsce) zawsze jakoś ubarwi to rozgrywkę.
Skanami m.in. tabeli czy transferowymi zarzucę w najbliższym czasie
Panowie i panie, otóż po długiej przerwie załączyłem niedawno FM 09 i zacząłem sobie Leeds. Moim celem było wywalczyć awans do drugiej ligi i tam powalczyć o powrót do najwyższej klasy rozgrywkowej w Anglii. Wszystko było cacy, pierwsze dziesięć meczów napawało optymizmem, mimo iż nie zrobiłem jakiś wielkich transferów (patrz: budżet), zajmowałem miejsce w pierwszej trójce, do lidera strata dwóch oczek i jeden mecz mniej. No i tak sobie grałem aż kontuzji doznało dwóch niezłych graczy, których zastąpiłem trochę słabszymi i nagle ZONK. Wszystko się posypało, jeden mecz w plecy, remis, drugi mecz w plecy, trzeci i z dobrego miejsca w tabeli zrobiło się odległe siódme, a teraz już nawet ósme. Zawodnicy zaczynają nie wierzyć w moje umiejętności, chociaż jeszcze parę tygodni temu byli bardzo zadowoleni, że zostałem trenerem. Nie wiem jak ich zmotywować do lepszej gry, dokonałbym zmian, ale nie ma zbytnio w czym wybierać, mówiąc szczerze. Doświadczeni zawodnicy w połączeniu z młodością (17-21) lat tworzyli znakomity kolektyw przez pierwsze spotkania, a teraz wszystko legło w gruzach. Może są tutaj jacyś grajkowie, którzy przeżywali podobny okres i podzielą się ze mną tym, jak wyszli z tego kryzysu, bo tak to można nazwać. Oczekuję na rady.
dokonałbym zmian, ale nie ma zbytnio w czym wybierać, mówiąc szczerze
Jak nie możesz dostosować - zmieniać zawodników, odpowiednich do Twojej taktyki, to dostosuj taktykę (i ustawienia indywidualne) odpowiednio do grajków. Nieraz dobry lewy pomocnik zacznie wygrywać Ci mecze na środku .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum