Profil: autografy, bilety Górnika Zabrze
Kolekcjoner od: bilety od 2000
Wiek: 28 Dołączył: 21 Mar 2007 Posty: 2828 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Pon Maj 10, 2010 18:52
ja sam, czyli gollaz, gdzieś na początku marca napisał/a:
A ja po przeczytaniu wszystkiego co w domu miałem od Wilbura Smitha zabieram się za całą serię książek Grishama, które ostatnio były do kupienia bodajże za 20 zł (oprócz Klienta i Firmy, które już kiedyś czytałem). Na pierwszy ogień poszedł Rainmaker, miła lektura, 600 stron drobnym drukiem.
Rainmaker taki sobie, zobaczyłem jeszcze film Coppoli z Damonem, Voigtem, De Vito i też mnie nie zachwycił. Zdążyłem Grishama już też zaliczyć "The Partner", tą mogę szczerze polecić, obecnie jadę z jego pierwszą powieścią "A Time to Kill".
Oprócz tego skończyłem trylogię Husycką Sapkowskiego. Kiedyś przesłuchałem 1 i połowę drugiego audiobooka (w trasie Ruda Śląska - Katowice - Ruda Śląska), teraz udało mi się ją skończyć w ebooku, których ostatnio sporo czytam. Trochę przerostu formy nad treścią, czyta się na pewno trudno, bo książka pisana po polsku, w łacinie, po śląsku, niemiecku, wstawki włoskie, angielskie... Ale ogólnie kapitalnie oddana atmosfera Śląska początku XV wieku.
Zdążyłem też zaliczyć ostatnią powieść Sapkowskiego - Żmiję. Taki paradokument z Afganistanu, większość się dzieje w trakcie okupacji radzieckiej w latach 80-tych. Krótka, więc można w ostateczności przeczytać, jak ktoś Spka lubi.
Zaczynam też uzupełniać braki w Świecie Dysku Pratchetta, na pierwszy ogień poszedł Eric, kapitalny, zresztą jak wszystko z Discworlda. Dzisiaj zacząłem (w zasadzie kiedyś zacząłem na studiach czytać na komórce, ale za długo mi to szło) Reaper Man, pewnie jutro skończę. Polecam cały cykl.
_________________ ...skończmy już tę głupią dyskusję...
Kibic, zwierze,
fani chuligani,
krew na butach,
morduj razem z nami!
Oprócz tego skończyłem Omertę Mario Puzo. "Ostatnia wielka powieść" Puzo. Jeśli ktoś nie czytał Ojca Chrzestnego, to pewnie mu się może spodobać, jeśli czytał to lepiej niech nie rusza, bo może zmienić mu się zdanie o pisarzu.
Obecnie czytam "Niewinnego" Grishama.
_________________ ...skończmy już tę głupią dyskusję...
Kibic, zwierze,
fani chuligani,
krew na butach,
morduj razem z nami!
Dzisiaj skończyłem "Lila - rozprawa o moralności" jest to druga część równie dobrej " Zen i sztuka oporządzania motocykla". Polecam te dwie książki. Autorem jest Robert M. Pirsig. Są to książki, w której jest filozofia, socjologia, psychologia, antropologia
Teraz biorę się za Starą Baśń
_________________ "Gdy w życiu ludzkim występuje jawnie element nie zbadany i tajemniczy, skłonni jesteśmy od razu wszystko składać na karb jego działania. Jest to wielki błąd. Człowiek sam sobie wykuwa los. Decyduje charakter, świadomość, wiara - nie ślepe i ciemne fluidy."
Ostatnio zmieniony przez Woland Pon Sie 09, 2010 23:29, w całości zmieniany 1 raz
Ja niedawno skończyłem czytać książkę 'porwany'
Kryminał, gorąco polecam. Dużo się dzieje. ; ]
Nicolas
Profil: Autografy
Wysłany: Wto Sie 10, 2010 12:29
Książki które polecam to : "Młode Lwy" "Kolumbowie" "Zośka i Parasol".
Literaturę Łysiaka(dosyć ciężka) oraz Dana Browna(Kod Leonarda Da Vinci, Anioły i Demony, Zaginiony Symbol - te najbardziej)
Wiedźmin - fantastyczne, książki
A na rozluźnienie, serio polecam serie "Mateuszek" oraz "Mikołajek" choć według mnie Mateuszek jest bardziej śmieszny
Ostatnio zmieniony przez Nicolas Wto Sie 10, 2010 12:30, w całości zmieniany 1 raz
W okreście świąteczno noworocznym chwyciłem się za książkę "Opętani" Gombrowicza. Jest to mniej znane działo tego autora, bo w zupełnie innym stylu. Polecam.
_________________ "Gdy w życiu ludzkim występuje jawnie element nie zbadany i tajemniczy, skłonni jesteśmy od razu wszystko składać na karb jego działania. Jest to wielki błąd. Człowiek sam sobie wykuwa los. Decyduje charakter, świadomość, wiara - nie ślepe i ciemne fluidy."
Ostatnio zmieniony przez Woland Pon Sty 03, 2011 12:03, w całości zmieniany 1 raz
Ja ostatnio (mniej więcej od początku grudnia) przeczytałem :
"Mój ojciec Hans Frank" - Nicklas Frank
"Wołanie w Górach" - Michał Jagiełło
"Moja historia futbolu t.I/t.II" - Stefan Szczepłek
"Zarządzanie produktem klubu sportowego" - Ryszard Panfil
„ABC młodego piłkarza. Nauczanie techniki”- Jerzy Talaga
_________________ POSZUKUJĘ AUTOGRAFÓW - KAZIMIERZA DEYNY i KAZIMIERZA GÓRSKIEGO - mój adres e-mail kammas@interia.pl
Kto poleci coś fajnego, co da się przeczytać w oryginale? Oczywiście tylko angielski wchodzi w grę, myślałem nad "Zieloną milą". Jakieś inne propozycje? "Ojca chrzestnego" ktoś czytał? Choć wydaje mi się, że tutaj będzie za ciężki język.
Ostatnio zmieniony przez H7 Wto Gru 13, 2011 17:12, w całości zmieniany 1 raz
Ja akurat kończę czytać ,,Freddie Mercury: Biografia definitywna''. Kolejną pozycją, po którą zamierzam sięgnąć, będzie książka Petera Hince'a, wieloletniego członka ekipy technicznej Queen, która chyba wczoraj miała premierę, a jej tytuł to "Queen. Nieznana historia".
Poza tym, czasami zdarza mi się czytać fragmenty książek Normana Vincenta Peale'a oraz Josepha Murphy'ego.
Lektur szkolnych nie czytam, jedynie jej streszczenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum