Poprzedni temat «» Następny temat
Snooker.
Autor Wiadomość
Hadys

Wysłany: Wto Maj 13, 2008 19:11   Snooker.

Dyscyplina ta jest bardzo podobna do bilardu, lecz rozni sie tym ze tu uzywa sie 15 czerwonych bil i 6 kolorowych do rogrywania. Maksymalny break jaki moze byc zdobyty to 147(przy zalozeniu ze zawodnik nie dostal "freeball'a" tj. wolnej bili. Aktualnym MŚ jest Ronnie O'Sullivan. Pierwszym turniejem rankingowym w tym sezonie bedzie najprawdopodobniej Shanghai Mastres w Sznaghaju.

Woland 

Wysłany: Wto Maj 13, 2008 20:37   

Snooker lubię oglądać - dużo jest relacji na żywo w Eurosporcie i bardzo mnie to cieszy. Są na tej stacji fajni komentatorzy. Na dodatek na oficjalnym forum Eurosportu jest dział specjalnie poświęcony snookerowi po polsku, moderowany właśnie przez tych komentatorów. Można więc zadawać pytania, na które nierzadko komentatorzy odpowiadają bezpośrednio na antenie, toczyć swobodną dyskusje itd.

Ja sam nigdy nie grałem w snookera na żywo, ale jedno jest pewne - prędzej czy później muszę tego spróbować. Na razie zostaje mi gra w snooka na gryonline.wp.pl - tam chociaż nauczę się taktycznego rozgrywania partii. Na żywo gram tylko w bilarda, i chyba całkiem nieźle.

PS. Co do tego maks breaka to tylko i wyłącznie 147. Jeśli w break'u masz freeballa to nie liczy się on do oficjalnego wyniku breaka.
"Gdy w życiu ludzkim występuje jawnie element nie zbadany i tajemniczy, skłonni jesteśmy od razu wszystko składać na karb jego działania. Jest to wielki błąd. Człowiek sam sobie wykuwa los. Decyduje charakter, świadomość, wiara - nie ślepe i ciemne fluidy."

Hadys

Wysłany: Sro Maj 14, 2008 17:07   

tak nie liczy sie, ale z wolnej bili by zostal uznany za najwyzszy w turnieju

co sadzicie o zqodnikach ktory wam sie najbardziej podoba, mi Ronnie

H7 

Ostrzeżeń:
 2/4/4
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 19:59   

Michael900 napisał/a:
Ja sam nigdy nie grałem w snookera na żywo, ale jedno jest pewne - prędzej czy później muszę tego spróbować. Na razie zostaje mi gra w snooka na gryonline.wp.pl - tam chociaż nauczę się taktycznego rozgrywania partii. Na żywo gram tylko w bilarda, i chyba całkiem nieźle.

Snooker jest o wiele trudniejszy. Nie dość, że trzeba opanować dobrze wszelkie rotacje, to jeszcze łuzy są ok. 2 razy mniejsze i naprawdę strasznie trudno coś wbić. Mój najwyższy brejk - 11, grałem 3 razy.

A co do ulubionego snookerzysty - ja byłem fanem - co ja gadam, nadal nim jestem - Paula Huntera...

Woland 

Wysłany: Pią Maj 16, 2008 21:07   

Mart_Poom napisał/a:
Snooker jest o wiele trudniejszy. Nie dość, że trzeba opanować dobrze wszelkie rotacje

No a w bilardzie nie trzeba?

Mart_Poom napisał/a:
to jeszcze łuzy są ok. 2 razy mniejsze i naprawdę strasznie trudno coś wbić.

Z tego co wiem, to bile też są trochę mniejsze.

Mart_Poom napisał/a:
Mój najwyższy brejk - 11, grałem 3 razy.

No ja zapewne też miałbym podobny wynik. Ale pamiętaj - jak grasz w snookera jest bardzo ważne rozplanowanie. Musisz planować wszystko dwa albo trzy uderzenia do przodu - jeśli dobrze rozplanujesz i na dodatek masz umiejętności wbijania bil nie powinno być źle.
"Gdy w życiu ludzkim występuje jawnie element nie zbadany i tajemniczy, skłonni jesteśmy od razu wszystko składać na karb jego działania. Jest to wielki błąd. Człowiek sam sobie wykuwa los. Decyduje charakter, świadomość, wiara - nie ślepe i ciemne fluidy."

gollaz 

Profil: autografy, bilety Górnika Zabrze
Kolekcjoner od: bilety od 2000
Wysłany: Sob Maj 17, 2008 13:38   

Michael900 napisał/a:
No a w bilardzie nie trzeba?

A czym jest bilard ? :roll: Co to za gra ?

Kibic, zwierze,
fani chuligani,
krew na butach,
morduj razem z nami!

Woland 

Wysłany: Sob Maj 17, 2008 17:53   

To nie można używać zwyczajowych nazw? Przecież każdy wie o co chodzi - o bilarda ósemkę.

Odpowiedz do tematu