Profil: autografy, bilety Górnika Zabrze
Kolekcjoner od: bilety od 2000
Wiek: 28 Dołączył: 21 Mar 2007 Posty: 2828 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Pon Kwi 14, 2008 23:10 Pekin 2008
Mimo, że do samych IO zostało jeszcze trochę czasu (dokładnie to 115 dni) to myślę, że można już założyć ten temat.
29 Igrzyska Olimpijskie jak wszystkim wiadomo odbędą się w stolicy Chin - Pekinie w dniach 8 - 24 sierpnia (choć same rozgrywki rozpoczną się już 2 dni przed oficjalnym otwarciem, podobnie jak 4 lata temu grać już będzie turniej piłki nożnej). Warto przypomnieć, że o IO ubiegały się także Toronto, Paryż, Istambuł oraz Osaka. Oprócz Pekinu rozgrywki będą też w Qinhuangdao, Szanghaju, Shenyang, Tiencin (piłka nożna), w Hong Kongu gdzie rozgrywane zostaną dyscypliny w jeździectwie oraz w Quingdao, które gościło będzie żeglarzy. W te kilka sierpniowych dni rozegranych zostanie 302 konkurencje w 28 dyscyplinach, czyli o 1 konkurencję więcej niż na Olimpiadach w Sydney i Atenach, a aż 31 więcej niż 12 lat temu a Atlancie (za 4 lata w Londynie będzie ich już mniej, mają zniknąć baseball i softball). Rekordowa ma być także liczba państw startujących - aż 205, żadne z państw zaproszonych nie odmówiło startu.
Jak na razie wiadomo, że reprezentacja Polski będzie składała się z przynajmniej 135 osób. O grę na IO walczą jeszcze polscy szczypiorniści, siatkarki oraz siatkarze.
Tematami politycznymi zajmować się nie mam zamiaru w tym temacie, a każdy chyba wie, jak sprawa wygląda.
Dla mnie IO to zawsze najważniejsze wydarzenie sportowe, już teraz z niecierpliwością czekam na rozpoczęcie Igrzysk. Dodajmy jeszcze, że Paraolimpiada odbędzie się w dniach 6-17 września.
Aha, Chiny są od nas o 7 godzin do tyłu, więc rozgrywane tam zawody będą odbywać się najprawdopodobniej w godzinach 16 - 5 czasu CET (jak dla mnie lepiej być nie mogło ).
Zapraszam do dyskusji o samych Igrzyskach, szansach Waszych faworytów i o czym tylko chcecie, byle by było związane z tematem.
_________________ ...skończmy już tę głupią dyskusję...
Kibic, zwierze,
fani chuligani,
krew na butach,
morduj razem z nami!
Ja nie mogę się doczekać turnieju piłkarskiego - jak zwykle - zapewne bardzo ciekawego. Szkoda, że nie ma moich ulubieńców sprzed 4 lat - Iraku. Rolę czarnego konia przejąć powinien Honduras, który wygrał turniej eliminacyjny CONCACAF. W ekipie północnoamerykańskiej zagrać ma szansę Carlos Costly (jako jeden z trzech graczy powyżej 23 lat). Ponadto na IO powinniśmy mieć inne polskie akcenty - w Kamerunie Herve Tchami z Zagłębia Sosnowiec, być może w Australii Labinot Haliti z ŁKS-u. Faworyt? Według mnie drużyna z Afryki - postawiłbym na WKS, ponadto spore szanse mieć będą Argentyńczycy z Leo Messim w składzie.
Ostatnio zmieniony przez H7 Wto Kwi 15, 2008 07:51, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Wto Kwi 15, 2008 10:19
Oczywiście wiedziałem, że coś pomieszam w tym dodawaniu godzin. Chiny oczywiście są od nas o 7 godzin, ale do przodu. Więc konkurencje będą rozgrywane w godzinach 2 - 15 CET (przy założeniu, że w czasie lokalnym to 9 - 22).
Turniej piłkarski na pewno będzie ciekawy. Na przestrzenie ostatnich lat mieliśmy do czynienia z naprawdę fajnymi spotkaniami (rozbicie Włochów w półfinale 4 lata temu przez Argentynę 3:0, kapitalne finały w Sydney, gdy Kamerun wygrał w karnych z Hiszpanią, w Atlancie, gdzie wspaniale grająca Nigeria, jednak z pomocą Colliny wygrała z Argentyną, no i pamiętny finał w Barcelonie Hiszpania - Polska 3:2).
Ale także inne wydarzenia będą ciekawe. Liczę wreszcie na dobry turniej tenisowy, oczywiście lekkoatletyka oraz pływanie będą przyciągały najwięcej osób na świecie do telewizorów, może jakiś dobry turniej drużynowy (mi w pamięci zapadło spotkanie szczypiornistek, gdzie w finale po 2 dogrywkach Dunki pokonały Koreanki z południa).
Jeszcze kilka słów o sportach, które są obecne na IO, a wg mnie mogło by ich nie być. Oczywiście w tej grupie są baseball i softball, ale to już ich ostatnie podrygi, nieporozumieniem dla mnie są także taekwondo oraz siatkówka plażowa.
Kibic, zwierze,
fani chuligani,
krew na butach,
morduj razem z nami!
Beitar
Profil: autografy
Kolekcjoner od: 2007-11
Wiek: 19 Dołączył: 20 Sie 2007 Posty: 1756 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Kwi 15, 2008 15:39
Ja również czekam na turniej piłkarski.Chciałbym,aby ten turniej wygrali Argentyńczycy.
W reprezentacji Brazylii ma grać podobno Kaka - bo chce mieć kolejne trofeum do kolekcji
Mimo wszystko napiszę tutaj kilka słów o sprawie Tybetu. Według mnie igrzyska absolutnie nie powinny odbyć się W Chinach. To co się aktualnie dzieje jest pokazem zacofania ludzi i kompletnego braku szacunku dla życia! Takie osoby, które podejmują decyzje o tym, żeby nie przerywać igrzysko powinny iść do więzienia właśnie za nieprzestrzeganie karty praw podstawowych, czyli braku szacunku do życia ludzkiego!
Słyszę głosy, że sprawa mordowania Tybetańczyków i sprawa igrzysk to dwie zupełnie inne sprawy. A właśnie wcale nie! Najważniejsza idea Olimpiady, na podstawie której stworzono te zawody sportowe to czysta rywalizacjia w DUCHU POKOJU. Właśnie o pokój głównie chodzi. Pierre de Coubertin organizując igrzyska organizował je w czasach, gdy nie było jeszcze telewizorów i nie istniało chyba jeszcze słowo komercja. Teraz igrzyska przerodziły się w komercyjny teatrzyk, który nawet nie pamięta po co w ogóle ktoś wymyślił igrzyska. To tak samo jakby dzisiaj organizowano np. zawody Lotos Cup nie po to, aby szukać następcy Małysza, a po to, żeby było na co popatrzeć. Dzisiejsza idea igrzysk to dla sportowców - tylko rywalizacja. A dla organizatorów - tylko zysk. Zupełnie zapomniano o naczelnej zasadzie (duch pokoju), bez której w ogóle nie było by czegoś takiego jak Igrzyska Olimpijskie - I to przy fakcie, gdy organizator igrzysk morduje setki niewinnych osób jest paradoksem!
Jeśli chodzi o sportowców - gdy nie będzie igrzysk stracą kilka lat przygotowań oraz ambicje niektórych z nich zostaną niezaspokojone. Ale można przecież zorganizować igrzyska w innym mieście! Np. w Atenach! nie trzeba będzie absolutnie nic nowego budować, ani remontować, bo przecież 4 lata temu to tam były igrzyska. Można zrobić też w innym mieście. Teraz raczej w te ponad 100 dni raczej nie zdąży się wszystkiego przemianować, ale można by rozegrać igrzyska za rok. W 2009 roku. I co to komu będzie szkodziło? A następne igrzyska normalnie w 2012.
Nawet jeśli już, to ewentualnie bojkot olimpiady i niech się ona nie odbędzie! Sportowcy w pierwszej kolejności powinni uszanować osoby, które niewinnie giną setkami w Tybecie, niż zawody, w których mają brać udział. Przecież będą jeszcze mogli startować w kolejnych zawodach, w kolejnych olimpiadach, gdy zakończą karierę kupią sobie dom i będą bawić się ze swoimi wnukami na emeryturze. A ci zabici ludzie w Tybecie co będą mogli zrobić?
_________________ "Gdy w życiu ludzkim występuje jawnie element nie zbadany i tajemniczy, skłonni jesteśmy od razu wszystko składać na karb jego działania. Jest to wielki błąd. Człowiek sam sobie wykuwa los. Decyduje charakter, świadomość, wiara - nie ślepe i ciemne fluidy."
Ostatnio zmieniony przez Woland Wto Kwi 15, 2008 22:25, w całości zmieniany 1 raz
Poza tym, że wszyscy poniosą miliardowe straty, to nikomu.
Kto będzie miał straty?
_________________ "Gdy w życiu ludzkim występuje jawnie element nie zbadany i tajemniczy, skłonni jesteśmy od razu wszystko składać na karb jego działania. Jest to wielki błąd. Człowiek sam sobie wykuwa los. Decyduje charakter, świadomość, wiara - nie ślepe i ciemne fluidy."
Ostatnio zmieniony przez Woland Sro Kwi 16, 2008 17:35, w całości zmieniany 1 raz
Igrzyska coraz bliżej. Znamy już pełne składy wszystkich uczestników turnieju piłkarskiego mężczyzn. Niestety, nie ma tam ani Carlo Costlyego, ani Herve Tchamiego, którzy na wyjazd mieli spore szanse.
Znamy też już plan transmisji telewizyjnych turniejów kobiecego i męskiego. Szkoda tylko, że mecze we wszystkich grupach będą o tej samej godzinie i tego samego dnia, ale inaczej się chyba po prostu zrobić nie dało. Po szczegóły zapraszam na strony Eurosportu i TVP Sport. Przypominam, że turniej piłkarski zaczyna się już 6 sierpnia.
Ponadto dziś oglądałem mecz Chiny - Angola w kosza, w turnieju przedolimpijskim. Chińczycy prezentowali się baaardzo słabo, z taką grą na medal nie mają szans. Zupełnie bez formy Yao.
Wysłany: Wto Sie 05, 2008 19:25
Już jutro o 11 czasu polskiego pierwszy bardzo ciekawie zapowiadający się mecz w turnieju piłkarskim kobiet. W meczu grupy B zmierzą się ze sobą Niemki z Brazylijkami. Jest to rewanż, za rozegrany w tamtym roku finał MŚ (finały te także odbywały się w Chinach). 4 lata temu Brazylia zdobyła srebro, natomiast Niemcy brąz. A więc zaczyna się od "wysokiego C".
Rozkład Eurosportu na jutrzejszy dzień:
11:00 Niemcy - Brazylia - Gry zespołowe
Igrzyska Olimpijskie w Pekinie - faza grupowa kobiet
13:00 Argentyna - Kanada - Gry zespołowe
13:45 Chiny - Szwecja - Gry zespołowe
15:45 Norwegia - USA - Gry zespołowe
Kibic, zwierze,
fani chuligani,
krew na butach,
morduj razem z nami!
Ostatnio zmieniony przez gollaz Wto Sie 05, 2008 19:26, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Sro Sie 06, 2008 11:46
Diego tam na trybunach już dzisiaj siedział. A co do Messiego to przyznaję rację Maradonie - jeśli nie chce się sprzeciwić klubowi to nigdy nie będzie prawdziwym przywódcą reprezentacji Albicelestes. Są rzeczy ważne i ważniejsze.
Kibic, zwierze,
fani chuligani,
krew na butach,
morduj razem z nami!
Pierwsza dyscyplina w której "mieliśmy szanse na medal" - szabla kobiet już za nami. Słabiej niż można się było spodziewać poradziła sobie Aleksandra Socha, która odpadła już w 1/16, z Ukrainką Chormową. Dwie pozostałe Polki - Irena Więckowska i Bogna Jóźwiak odpadły w 1/8, ale uzyskując dobre rezultaty - Więckowska w 1/16 wyeliminowała mistrzynię świata, Neczajewą, a Jóźwiak w 1/8 minimalnie przegrała z mistrzynią olimpijską, Zagunis. Tutaj się nie udało, ale jeśli chodzi o turniej drużynowy - jestem optymistą. Trzecie miejsce, za USA i Rosją jest jak najbardziej w naszym zasięgu.
Dobrze również poradził sobie nasz badmintonista, Przemysław Wacha, który w 1/32 bez problemu wyeliminował Estończyka Musta. Za dwa dni, w 1/16 spotka się ze Szwajcarem Bosingerem i tutaj również ma spore szanse na awans.
Ostatnio zmieniony przez H7 Sob Sie 09, 2008 07:39, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum