Ja oglądam piłkarzy ręcznych. Po pierwszej części gry, 21:10 dla Polski, która gra ładnie. Do chyba 15 minuty nasi mieli stuprocentową skuteczność. Potem trochę odpuścili i gospodarze zdobyli kilka bramek, ale końcówka już dobra i 11 bramek przewagi. Pierwsze 3 spotkania nasi grają z teoretycznie najsłabszymi rywalami w grupie, więc muszą być 3 zwycięstwa, które dobrze zadziałają im na psychikę. Może będzie medal. Ale poczekajmy do meczów z lepszymi rywalami w dalszej części turnieju.
_________________ PRZED ROZMOWĄ ZE MNĄ NA GG PRZEDSTAW SIĘ NAJPIERW
Dla nas wszystkich forma Polaków była wielką niewiadomą. Szczerze powiem, że trochę bałem się o ich dyspozycję, ale jak się okazało nie potrzebnie.
Zaczęliśmy dość nerwowo i dopiero w połowie seta odskoczyliśmy rywalom. Końcówka należała już tylko do nas. Drugi set to ciągłe gonienie wyniku. Dopiero pod koniec seta, gra się wyrównała, a i seta wygraliśmy do 31. Natomiast trzeci set, to już tylko wisienka na torcie. Wszystko od początku układało się po myśli Polaków i zanotowaliśmy spokojne zwycięstwo.
Niemcy, co prawda przed meczem odgrażali się, że nie boją się Polaków, że interesuje ich jedynie wygrana, jednak od dziś będą trochę ostrożniejsi w przedmeczowych obiecankach (chociaż oni mają to do siebie, że lubią spekulować przed meczem i chyba nigdy się to nie skończy).
Cieszy przede wszystkim pewna wygrana. W końcu dobrze zagrał nie tylko Wlazły i Zagumny, ale również środkowi Kadziewicz i Pliński. Spotkanie do udanych na pewno zapiszą również Sebastian Świderski (z drobnymi przestojami, chociaż to i tak jego najlepszy mecz, w ostatnim czasie), Krzysztof Ignaczak (wybronił kilka niesamowitych piłek). Pojawili się również Możdżonek (jeden blok w końcówce 1 seta), Woicki i Wika. Jednak za krótko przebywali na boisku , aby ich oceniać.
Według mnie poniżej oczekiwań zagrał Michał Winiarski, tzn. nie grał źle, ale przyzwyczaił nas do lepszych występów. Mam nadzieję, że w kolejnych meczach pokaże się z lepszej strony.
Po tym zwycięstwie, myślę (chociaż może jeszcze za szybko), że możemy (kibice) myśleć o medalu, jednak zawodnicy powinni skupić się już na następnym meczu.
Ja meczu Polaków nie oglądałem, wolałem mecz w koszykówkę USA - Chiny. Pierwszą połowę Chińczycy mieli wspaniałą - a jeszcze lepszą skuteczność rzutów za 3 - chyba 8/12. W drugiej niestety coś się porobiło i USA pokazało cały swój potencjał. Ostatecznie 101 - 70. Jeżeli ktoś chce w tym turnieju zdetronizować Amerykanów to przede wszystkim trzeba powstrzymać ich kontrataki, a obronie grać zaś jedynie strefą. Innej metody nie ma.
Wszyscy się podniecają zwycięstwem siatkarzy i szczypiornistów, ale nie oszukujmy się, bo jeżeli chcemy walczyć o medale to z taką grą będzie ciężko..
POLSKA - CHINY
Wynik 33:19, wszystko pięknie, ładnie..tylko z rywalem niezbyt wymagającym. Chińczycy mieli jedynie publiczność, bo umiejętności, potencjał i gra na poziomie to coś, o czym dawno nie słyszeli. Polacy przez pierwsze 15 minut grali pięknie, aż byłem zaskoczony, ale kolejne 45 minut nie było już idealne. Głupio zmarnowane sytuacje 1 vs 1, którcyh było około 4-6. Poza tym Chińczycy, którzy nie maja większego pojęcia o ręcznej w kilku momentach przeważali. Ba, nie grali dobrze, to Polacy grali gorzej niż słabo. Wygrana wysoka jest tylko dzięki świetnemu początkowi, gdzie zrobiliśmy sobie praktycznie kilku punktową przewagę i później był taki moment gry, kiedy jeszcze 3-4 bramki z rzędu zdobyliśmy.
Nie podniecajmy się wygraną z Chinami, bo jak przyjdzie czas na mecze choćby z Hiszpanią to już nie będzie okazji marnowania sytuacji 1 vs 1, kilka zmarnowanych okazji, może przesądzić już o wyniku. Na plus w naszej reprezentacji zagrał tylko praktycznie Sławek Szmal no i Jachlewski trzymał poziom. Reszta nie mówie, że źle, ale dużo brakuje im do optymalnej formy, co było widać, po prostych błędach popełnianych dzisiaj.
POLSKA - NIEMCY
3:0 i pierwszy oraz trzeci set wygrany gładko, to chyba wystarczający powód, że Polacy zagrali dobrze. Owszem, zagraliśmy nieźle i to nie z kelnerami, a średnimi Niemcami. Nie zmienia to jednak faktu, że zdarzyło nam sie kilka błędów i w nasze szeregi wkradał się czasem niepokój. W meczu z Egiptem powinniśmy zagrać podobnie i poradzimy sobie, ale już z lepszymi rywalami, głupich błędów nie będzie można popełniać. Dobrze oczywiście Zagumny, który pokazuje, że już od dłuższego czasu trzyma poziom, nieźle Wika, dał dobre zmiany, Możdzonek na plus, w pierwszym secie świetny blok, dzięki któremu skończyliśmy seta i mimo, że go niezbyt lubie, to trzeba przyznać, że zagrał w miarę dobrze. Wlazły średnio, Winiarski też, Igła na poziomie i Świder średnio.
Myślę, że jak na pierwszy mecz zagraliśmy nieźle, ale popełniliśmy zbyt dużo błędów, szczególnie w drugim secie, kiedy to męczyliśmy się i wygraliśmy po przewadze. Mam nadzieję, że forma z każdym meczem będzie u nas wzrastać, bo jeżeli wygramy z Egiptem i pokonamy rywala z drugiej grupy, to na medal mamy ogromną szansę.
Poza tym dzisiejszy dzień średni..W wodzie na powietrzu jest dość dobrze (wioślarstwo itd.), na basenie gorzej..poza tym dobry start Pauliny w kolarstwie oraz słaby mecz Domachowskiej z Pironkovą..Oby jutro było lepiej..;]
No i dziś znów bez medalu. Dobry występ łuczników, którzy trochę chyba pechowo przegrali w ćwierćfinale z Koreańczykami, którzy pewnie zdobędą złoto. Fatalny występ florecistek, przede wszystkim Gruchały. Wacha po ciężkim boju awansował do następnej rundy. Jak na razie jedyną nadzieją na medal jest Krzysztof Wilkomirski, który za chwilę będzie walczył w II rundzie w judo.
Łucznicy to jak na razie najlepszy polski występ na IO. Strzelali dobrze, zabrakło kilku punktów, a pokonaliby głównych pretendentów do medalu - Koreańczyków. Gdyby wszyscy walczyli tak jak oni to myślę, że chociaż 1/4 z nich wywalczyła by krążek, a tak, ani bez medalu, ani bez większych nadzieji..
O florecie nie chcę nic mówić, bo wszyscy wiemy, że liczyliśmy na coś więcej - chodzi mi o Sylwię Gruchałę. To głównie ona, jako nieliczna Polka, była upatrywana do medalu. Pozostałe nasze reprezentantki to w ogóle nieporozumienie, bo nie dość, że nie walczyły nic, to w końcówce zamiast iść na maxa, to czekały aż rywalki je skończą..
W badmintonie dobrze zagrał Wacha, ale uważam, że teraz Chińczyk nie da mu szans. Czwarty na świecie badmintonista, wspomagany przez publiczność łatwo przejdzie naszego rodaka w dwóch setach. Obym się mylił...
Wilkomirski właśnie zaczyna swoją walkę. Oby wygrał, dla swojego synka, ale szczerze to niedaję mu większych szans..
Profil: autografy, bilety Górnika Zabrze
Kolekcjoner od: bilety od 2000
Wiek: 28 Dołączył: 21 Mar 2007 Posty: 2828 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Pon Sie 11, 2008 07:32
Mart_Poom napisał/a:
Fatalny występ florecistek, przede wszystkim Gruchały.
Kto liczył na coś innego był tak samo naiwny, jak ja wierzący w łatwe zwycięstwo Górnika z Ruchem.
Mart_Poom napisał/a:
Dobry występ łuczników, którzy trochę chyba pechowo przegrali w ćwierćfinale z Koreańczykami
Polacy w meczu z Australią pobili rekord olimpijski zdobywając 223 punkty, jednak ten wynik został pobity właśnie w meczu z Koreą, która wygrała z Polakami 224:222.
Rano znowu kapitalne wyniki na basenie. Coś mi się wydaje, że ten basen ma z 5m mniej, niż ma mieć Fenomenalna sztafeta 4x100m dowolnym. W samym finale rekord świata poprawiony o ok. 4 sekundy, a w eliminacjach wszystkie drużyny biły rekordy kraju.
O 3 rano bardzo fajne zawody w cross country zaliczanym do WKKW. Szkoda, że tego typu dyscypliny można zobaczyć tylko w czasie IO. Jak widać polskie stacje wolą pokazywać po 20 razy jeden mecz siatkówki z LŚ niż coś ciekawego, a chyba niedrogiego do zakupienia.
_________________ ...skończmy już tę głupią dyskusję...
Kibic, zwierze,
fani chuligani,
krew na butach,
morduj razem z nami!
No i już po walce naszego dżudoki. Najgorzej nie było, ale najlepiej też nie..spodziewałem się, że rywal będzie mocniejszy, bo z takim do nasz zawodnik mógl nawiązać równorzędnąwalkę i wygrać. Coś mi się wydaje, że o jakimkolwiek medalu przez najbliższe 2-3 dni możemy zapomnieć. Nasi zawodnicy w tym roku spisują się fatalnie, a jedynym pocieszeniem może być tylko dobry start na wodzie (wioślarstwo),
Profil: autografy, bilety Górnika Zabrze
Kolekcjoner od: bilety od 2000
Wiek: 28 Dołączył: 21 Mar 2007 Posty: 2828 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Wto Sie 12, 2008 10:54
Ja tam ogólnie nie jestem jakimś wielkim fanem polskiej reprezentacji, ale nie życzyłem jej źle. Teraz życzę nie tylko sobie, ale też wszystkim obecnym, aby Polska nie zdobyła ani jednego medalu. To może tylko wszystkim pomóc. Wtedy może coś się ruszy, więcej kasy pójdzie na sport, ściągnie się polski trenerów, którzy w dużej ilości pracują za granicą, będzie się budować boiska i hale dla małolatów, bo inaczej to Polska będzie tkwić w takim stanie jaki zastaliśmy teraz.
_________________ ...skończmy już tę głupią dyskusję...
Kibic, zwierze,
fani chuligani,
krew na butach,
morduj razem z nami!
Siatkarze wygrali z Serbami i są liderami grupy. Świetnie wychodziła im dzisiaj gra w obronie. Oby tak dalej, może to oni pokuszą się o medal? Zostały jeszcze 2 trudne mecze w grupie, ale jak zagrają tak jak dzisiaj, to sądzę, że i Rosja, i Brazylia, która dzisiaj przegrała ze Sborną, są do ogrania. Ze gier zespołowych, spisują się najlepiej
_________________ PRZED ROZMOWĄ ZE MNĄ NA GG PRZEDSTAW SIĘ NAJPIERW
Nasi szermierzy na więcej niż srebrny medal nie zasłużyli, bo do Francuzów tracą jeszcze duzo, bardzo dużo. Pokazaliśmy jednak, że od wielu światowych ekip jesteśmy lepsi i uważam, z przekroju całego meczu, że zasłużenie pokonaliśmy Chińczyków.
O Majewskim powiem tyle - znakomicie. Pełna koncentracja, zimna krew i znakomite rzuty -> to właśnie dzięki temu możemy cieszyć się ze złotego medalu. Brawo! Oby jeszcze dzisiaj udało nam się zdobyć jakieś krążki..chociaż jeden
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum