Poprzedni temat «» Następny temat
Quiz - dyskusja
Autor Wiadomość
zdzichu 

Profil: Autografy Zagłębia Lubin
Wysłany: Czw Mar 27, 2008 19:47   

Michael900 napisał/a:
Nie ważne są przyczyny uderzenia o wzgórze. Ważne jest to, że w ogóle się rozbili.

Sorki że pytam, ale jesli przyczyny są nie ważne to dlaczego w podpowiedzi nr. 4 w 2 zagadce było trzeba je podać? Sam osobiście sądzę że nie są one do końca wyjaśnione i na ten wypadek mogło wpłynąć wiele czynników, ale to takie moje spekulacje... cóż, było- minęło i nie ma sensu się teraz oto kłócić.

WIELKIE ZAGŁĘBIE LUBIN!

gollaz 

Profil: autografy, bilety Górnika Zabrze
Kolekcjoner od: bilety od 2000
Wysłany: Czw Mar 27, 2008 20:17   

Dalej pytam, co za różnica jaka była przyczyna katastrofy dla historii klubu? Żadna. Czy się rozbili z powodu mgły, czy z innego powodu to i tak było by jak jest. Więc co w kategorii HISTORIA robi te pytanie? Z mojej strony koniec na ten temat.

W dzisiejszej zagadce pytania są jasno i konkretnie zadane i tak powinno być.

Kibic, zwierze,
fani chuligani,
krew na butach,
morduj razem z nami!

Woland 

Wysłany: Czw Mar 27, 2008 20:18   

Przyczyny wypadku są takie, że była mgła (i tylko to mnie interesowało w odpowiedzi). Alozjy roztrząsał to jeszcze na to, że przyczyny mogły być takie, czy oprócz tego, że była mgła, była może awaria i dlatego uderzyli w wzgórze itd. A mi chodzi tylko uderzenie w wzgórze, co było przyczyną wypadku.

Whatever... na pytanie można było odpowiedzieć. Najlepszym przykładem jest Mart_Poom. Wystarczyło pomyśleć, domyśleć się - po prostu użyć głowy. Pytanie specjalnie nie było łatwo ułożone, żeby poziom trudności był wyższy. A jak to mówi moja pani o polskiego - "Jeśli nie rozumiecie tekstu to czytacie go drugi raz. Jak nic nie dało to trzeci raz i czwarty. Aż zrozumiecie"

[ Dodano: Czw Mar 27, 2008 8:24 pm ]

alojzy napisał/a:
Dalej pytam, co za różnica jaka była przyczyna katastrofy dla historii klubu? Żadna.

Była katastrofa. Więc musiały być przyczyny. Nie byłoby przyczyn nie byłoby katastrofy. Poza tym - nie mogłem zadać pytania o przyczyny skoro zapytałem już o samą katastrofę? Dlaczego?

To jest Quiz historyczno-geograficzno-piłkarski. W historii zawsze są ważne przyczyny. Jak nie podasz przyczyn jakiegoś wydarzenia na sprawdzianie masz 1. Dlaczego np. nie przyczepisz się do pytani o medale polskich sportowców na olimpiadzie?
"Gdy w życiu ludzkim występuje jawnie element nie zbadany i tajemniczy, skłonni jesteśmy od razu wszystko składać na karb jego działania. Jest to wielki błąd. Człowiek sam sobie wykuwa los. Decyduje charakter, świadomość, wiara - nie ślepe i ciemne fluidy."

H7 

Ostrzeżeń:
 2/4/4
Wysłany: Nie Mar 30, 2008 16:41   

http://www.worldstadiums....st/100000.shtml

To są wszystkie stadiony na świecie powyżej 100 000. Jest ich 44. Do tego jeden poniżej 100 000, ale większy od Camp Nou i ten stadion ma 46 miejsce. A nie żadne siódme czy dwunaste.

Woland 

Wysłany: Nie Mar 30, 2008 16:47   

Ja nie układałem tej zagadki, ale wydaje mi się, że tu chodzi o stadion, a nie o tor wyścigowy... I nie radziłbym sugerować się angielskimi nazwami. Jak ktoś ma trochę obycia w języku to powinien zrozumieć.
"Gdy w życiu ludzkim występuje jawnie element nie zbadany i tajemniczy, skłonni jesteśmy od razu wszystko składać na karb jego działania. Jest to wielki błąd. Człowiek sam sobie wykuwa los. Decyduje charakter, świadomość, wiara - nie ślepe i ciemne fluidy."
Ostatnio zmieniony przez Woland Nie Mar 30, 2008 16:48, w całości zmieniany 1 raz  

H7 

Ostrzeżeń:
 2/4/4
Wysłany: Nie Mar 30, 2008 16:53   

Tor wyścigowy to także stadion.

[ Komentarz dodany przez: Michael900: Nie Mar 30, 2008 5:58 pm ]

Można to dwojako interpretować. Ja akurat przychylałbym się ku temu ze tor to nie stadion.

Jeszcze tak przy okazji spojrzałem w wikipedii i tam definicja stadionu chyba moje zdanie potwierdza.

zdzichu 

Wysłany: Nie Mar 30, 2008 17:39   

Aby nie było takich złych interpretacji i kłótni z błahych powodów, to może możnaby sprecyzować niektóre podpowiedzi albo zawęzić je do jednej kategori kategori np. w tym wypadku do stadionów piłkarskich. Jeśli uważacie że to ułatwi pytanie to może wymyślcie coś innego aby nie zdarzały się nieporozumienia.

Punkty w tabeli się już zróżnicowały i teraz jest już inna sytuacja niż na początku, pewnie będzie jeszcze wiele zmian na różnych pozycjach ;] Mam taką małą sugestię żeby usunąć z tabeli tych którzy mają "0" punktów i nie wysyłają już np. przez 3 kolejki odpowiedzi do Gela. xD

WIELKIE ZAGŁĘBIE LUBIN!

Karol91 

Profil: Autografy piłkarzy
Kolekcjoner od: 12.2007
Wysłany: Nie Mar 30, 2008 20:16   

Zgadzam się ze zdzichusiem i Martem <cwaniak>

Dawajcie te podpowiedzi choć trochę bardziej precyzyjne <por>

zdzichu 

Wysłany: Wto Kwi 01, 2008 05:58   

Możnaby zmienić czas podawania zagadki chociaż na godz. 17 ?? ;]

WIELKIE ZAGŁĘBIE LUBIN!

gollaz 

Profil: autografy, bilety Górnika Zabrze
Kolekcjoner od: bilety od 2000
Wysłany: Wto Kwi 01, 2008 15:56   

Od kiedy to Legia ma takie barwy jak Zagłębie Sosnowiec?

http://www.legialive.pl/oklubie

"czerwono - biało - zielono - czarne"

http://www.zaglebie.sosnowiec.pl/oklubie.php3

"czerwono - zielono - białe"

Już o pytaniu o Puchar Polski nie wspominam (a jednak ;) ).

"Puchar Polski: `62,`63,`77,`78

Finalista Pucharu Polski: 1971"

EDIT: Chyba, że chodzi o Legię Chełmża, ale to nie wiedziałem, że mają sztamę.

Kibic, zwierze,
fani chuligani,
krew na butach,
morduj razem z nami!
Ostatnio zmieniony przez gollaz Wto Kwi 01, 2008 15:58, w całości zmieniany 1 raz  

H7 

Ostrzeżeń:
 2/4/4
Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 14:56   

Tak z ciekawości poprosiłem kolegę, który ma znajomego fana PSV z Holandii, żeby zapytał się kim był Ignaz Klein (sprawdzane w monografii PSV). I kim był? Żydem. Albo inaczej, pochodził z Palestyny. Więc cholernie wielkie gratulacje dla prowadzących za wierzenie takim źródłom jak Wikipedia (a dlaczego by nie dopisać, że Ronaldinho jest Polakiem?).

Woland 

Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 17:31   

bez komentarza ;/

H7 

Ostrzeżeń:
 2/4/4
Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 17:49   

Michael900 napisał/a:
bez komentarza ;/

Bo co, bo mam rację?
Ostatnio zmieniony przez H7 Pon Kwi 07, 2008 17:55, w całości zmieniany 2 razy  

andrew

Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 19:11   

Kurcze kompletnie zmylił mnie ten Mur (wał) Kamil ma racje Mur Hadriana leży w Szkocji. Dlatego celowałem w Edynburg. Szkoda ale nic nie będę rozpaczał ale moim zdaniem ta podpowiedź była źle skomponowana jeśli prawidłowym miastem jest Londyn (mam nadzieje że sami tych zagadek nie układacie ;) )

Woland 

Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 19:51   

Po przemyśleniu doszedłem do wniosku, że London Wall tez może być. Tzn. Nie o to chodziło, ale pytanie rzeczywiście było trochę źle ułożone i to dlatego.

Odpowiedz do tematu