Profil: autografy, bilety Górnika Zabrze
Kolekcjoner od: bilety od 2000
Wiek: 28 Dołączył: 21 Mar 2007 Posty: 2828 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 15:44
Strasznie głupio było opisane pytanie:
"HISTORIA - kiedyś był jednym z najlepszych klubów w Europie.
Co takiego stało się, że już tak nie jest? I jakie były tego przyczyny?"
Na to pytanie można gdybać, co się stało, że już nie jest. Np. nie ma kasy, piłkarze wolą grać w Juve itp. Przecież podobną katastrofę miała drużyna Manchesteru i jakoś dalej jest jedną z najlepszych ekip na świecie. Torino miało 50 lat na odbudowę swojej świetności. Natomiast przyczyną, że wtedy przestała być - była katastrofa lotnicza. Formułować mi tu bardziej precyzyjne pytania
_________________ ...skończmy już tę głupią dyskusję...
Kibic, zwierze,
fani chuligani,
krew na butach,
morduj razem z nami!
jedna rzecz - w życiu nie uznałbym odpowiedzi "homoseksualiści" do "ludzie, którzy nie są ogólnie popierani". wszyscy protestujecie przeciwko rasizmowi, a chcecie być homofobami?
_________________ we didn't start the fire
it was always burning since the world's been turning
we didn't start the fire
but when we are gone will it still burn on and on and on?
Ja jestem homofobem i się tego nie wypieram. Poza tym jestem chrześcijaninem, a religia homoseksualizm również potępia. Więc odpowiedź jak najbardziej na miejscu. Poza tym równie dobrze mogę protestować przy odpowiedzi o szamanach - przecież 90% Afryki i niewiele mniej Ameryki Południowej traktuje szamanów jako bóstwa.
"HISTORIA - kiedyś był jednym z najlepszych klubów w Europie.
Co takiego stało się, że już tak nie jest? I jakie były tego przyczyny?"
Na to pytanie można gdybać, co się stało, że już nie jest. Np. nie ma kasy, piłkarze wolą grać w Juve itp. Przecież podobną katastrofę miała drużyna Manchesteru i jakoś dalej jest jedną z najlepszych ekip na świecie. Torino miało 50 lat na odbudowę swojej świetności. Natomiast przyczyną, że wtedy przestała być - była katastrofa lotnicza. Formułować mi tu bardziej precyzyjne pytania
Kiedyś byli jednymi z najlepszych. Teraz już nie są. Dlaczego? Bo zdarzył się tragiczny wypadek. Prze wypadkiem byli dobrzy - po wypadku nie. Dalej mam Ci to wyjaśniać?
A co do tych homoseksualistów to powiem szczerze, że nie miałem o tym pojęcia układając tą zagadkę. Domyślnie chodziło o czarownice i szamanów,a dopiero dzisiaj Gelu powiedział, że homoseksualiści tez mogą być.
_________________ "Gdy w życiu ludzkim występuje jawnie element nie zbadany i tajemniczy, skłonni jesteśmy od razu wszystko składać na karb jego działania. Jest to wielki błąd. Człowiek sam sobie wykuwa los. Decyduje charakter, świadomość, wiara - nie ślepe i ciemne fluidy."
Ostatnio zmieniony przez Woland Sro Mar 26, 2008 16:32, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 16:57
Michael900 napisał/a:
Dalej mam Ci to wyjaśniać?
Poproszę! Podałem przykład Man Utd. Przed wypadkiem byli dobrzy, po wypadku nie byli dobrzy, ale znowu są dobrzy. W końcu ten wypadek nie zdarzył się pół roku temu, tylko w 1949 roku. Przez taki czas można zbudować od zera drużynę, która zdobędzie 14 mistrzów kraju, 6 razy puchar i zagra w finale jednego z europejskich pucharów. Więc pytanie czemu już nie są jest źle sformułowane. Co do drugiej części - pytanie chyba miało dotyczyć historii klubu, a druga część dotyczyła historii lotnictwa. Nie chodzi mi o to, że było pytanie o katastrofę, bo w przypadku Torino jest one wręcz niezbędne, chodzi o to, że niepotrzebne lub źle sformułowane pytanie było o przyczyny wypadku (zwłaszcza, że do dzisiaj nie jest pewne co było przyczyną).
Kibic, zwierze,
fani chuligani,
krew na butach,
morduj razem z nami!
Jednak gdyby nie ta katastrofa Torino prawdopodobnie do dziś było by jedną z najlepszych drużyn w Europie. Bo tylko i wyłącznie przez katastrofę zaczęli grać słabo i spadli z Serie A do Serie B. A to, że prezesom klubu z Turynu nie udało się wyprowadzić klub z nagłej zapaści na szczyt to nie jest moja wina. Manchesterowi się to udało.
Gdyby klubem zagadką był Manchester pytanie brzmiało by najprawdopodobniej tak: "W przeszłości zdarzyła się wielka katastrofa, która na wiele lat pogrążyła klub. Jednak klub dał radę się podnieść z zapaści. Co to było za wydarzenie?"
Pytanie odnoście Manchesteru nie może zostać sformułowane identycznie jak w przypadku Torino, ponieważ klubowi z Turynu nie udało się wyjść z kryzysu, w przeciwieństwie do Manchesteru.
[ Dodano: Sro Mar 26, 2008 5:23 pm ]
alojzy napisał/a:
(zwłaszcza, że do dzisiaj nie jest pewne co było przyczyną).
Yyy jakto nie? Samolot uderzył w bazylikę, która znajdowała się na wzgórzu. Piloci Samolotu nie zauważyli wzgórza ponieważ panowała straszna mgła.
_________________ "Gdy w życiu ludzkim występuje jawnie element nie zbadany i tajemniczy, skłonni jesteśmy od razu wszystko składać na karb jego działania. Jest to wielki błąd. Człowiek sam sobie wykuwa los. Decyduje charakter, świadomość, wiara - nie ślepe i ciemne fluidy."
homofobia jest czyms tak samo zlym jak rasizm czy antysemityzm. mam w nosie to co mowi o tym kosciol bo mam wlasny rozum. nie da sie wybrac czy jestes gejem czy nie. nie widze zadnego powodu dlaczego jeśli ja nie jestem gejem to miałbym tępić kogoś kto nim jest. to chyba zostało powiedziane dostatecznie duzo razy i nie musze tego bronic.
_________________ we didn't start the fire
it was always burning since the world's been turning
we didn't start the fire
but when we are gone will it still burn on and on and on?
Wysłany: Czw Mar 27, 2008 09:55
To może z drugiej strony Ci to wytłumaczę. Jakie znaczenie dla historii klubu (bo chyba o historię klubu było pytanie) miało to, że samolot rozbił się podczas mgły, a nie np. z powodu awarii silnika, zestrzelenia, błędu podczas lądowania itd. ?
Michael900 napisał/a:
Piloci Samolotu nie zauważyli wzgórza ponieważ panowała straszna mgła.
A od kiedy to się lata samolotami na zasadzie - zauważyli, nie zauważyli? To połowa samolotów nie doleciałaby do celu, bo piloci czegoś nie zauważyli. Jeśli nie zauważyli wzgórza, to albo powodem był błąd przyrządów pomiarowych albo błąd człowieka.
Kibic, zwierze,
fani chuligani,
krew na butach,
morduj razem z nami!
Co sądzicie o tym żeby czas na nadesłanie odpowiedzi na pytanie był dłuższy? Chodzi mi o to żeby było to dwa dni, a nie jeden. Zdarzają się przypadki, że ktoś wyjedzie na ten dzień, w którym jest pytanie i już sobie nie odpowie. Różne są przypadki.
No są takie przypadki ale 2 dni na odpowiedzi to za dużo i moim zdaniem lepiej jest tak jak teraz. A kiedy ktoś nie zdąży odpowiedzieć to trudno... i zarazem lepiej dla innych bo ci mogą nadrobić strarty.
_________________ Zdzichu.Fotopic.Net Zapraszam do oglądania mojej kolekcjii autografów!!
To może z drugiej strony Ci to wytłumaczę. Jakie znaczenie dla historii klubu (bo chyba o historię klubu było pytanie) miało to, że samolot rozbił się podczas mgły, a nie np. z powodu awarii silnika, zestrzelenia, błędu podczas lądowania itd. ?
Znaczenie ma, że się w ogóle rozbili. Głupie pytanie.
alojzy napisał/a:
Michael900 napisał/a:
Piloci Samolotu nie zauważyli wzgórza ponieważ panowała straszna mgła.
A od kiedy to się lata samolotami na zasadzie - zauważyli, nie zauważyli? To połowa samolotów nie doleciałaby do celu, bo piloci czegoś nie zauważyli. Jeśli nie zauważyli wzgórza, to albo powodem był błąd przyrządów pomiarowych albo błąd człowieka.
W historii lotnictwa zdarzyło się kilka razy w historii rozbicie samolotu o górę, czy też wzgórze. Jedno nawet dość niedawno. Nie ważne są przyczyny uderzenia o wzgórze. Ważne jest to, że w ogóle się rozbili. Więc nie graj mi tu eksperta lotnictwa i nie próbuj mnie dojechać za wszelką cenę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum