Poprzedni temat «» Następny temat
Eredivisie (liga holenderska)
Autor Wiadomość
Dirk Kuyt

Wysłany: Pon Sie 20, 2007 13:43   Eredivisie (liga holenderska)

Tak przeglądałem tematy i zdziwiłem się brakiem tematu o mojej ulubionej lidze piłkarskiej, a mianowicie o Eredivisie.

Może jeszcze poza mną są tu fani tejże ligi.

<><><><><><><><><><><><><><><><><>

www.dirkkuyt.fotopic.net

Moje autografy.

lukasek92 

Wysłany: Pon Sie 20, 2007 13:49   

Ja jestem fanem Eredivisie :D . Lubię popatrzeć na grę takich zespołów jak Ajax czy PSV Eindhoven. Ajax już w pierwszej kolejce sprawił ostre lanie beniaminkowi holenderskiej ekstraklasy - De Grafschap. Zwycięstwo 8-1 na wyjezdzie, to niezly wynik :D 4 gole mojego ulubionego holenderskiego pilkarza - Huntelaara. Inni kandydaci do zdobycia mistrzostwa też nie próżnowali. PSV wygralo 2-0, a Feyenoord 3-0 :D Sądzę, a raczej mam nadzieję, że mistrzem Holandii zostanie Ajax :)
Ostatnio zmieniony przez lukasek92 Pon Sie 20, 2007 13:52, w całości zmieniany 1 raz  

mani 
;]

Profil: Autografy Wisły Kraków
Kolekcjoner od: 2006-07
Wysłany: Pon Sie 20, 2007 13:50   

Stawiam na Ajax. Jakoś lubię ten zespół najbardziej w Eredivisie. W ostatnich sezonach szło im gorzej, ale dzięki barażom udawało im się brać udział w LM. Otwarcie mieli z pewnością niezłe - 8 bramek strzelone, pomimo, że beniaminkowi, powinno robić wrażenie. Pomimo braku w składzie Sneijdera [czyt. Snajdersa ;] ] sądzę, że to oni zostaną mistrzem. Kto może zagrozić? PSV z pewnością. Do walki o mistrza powinni włączyć się także AZ i Feyenoord. Może zespoły pokroju NEC i Groningen zamieszają, ale nie sądzę, żeby udało im się wyprzedzić w/w czwórkę.

fafiozo

Wysłany: Pon Sie 20, 2007 21:11   

Moim zdaniem wygra Ajax.PSV straciło Alexa i Cocu,który był ich niekwestionowanym lidere.Feyernoord i AZ moglą nieźle namieszac

Palladino 

Profil: autografy piłkarzy
Kolekcjoner od: 2007-08
Wysłany: Wto Sie 21, 2007 11:51   

Matusiak przeszedł do Heergreven !!

Wg mnie w tym roku Ajax już powinien wygrać. I mam taką nadzieją Feye też może namieszać PSV raczek powinno się stoczyć bez Cocu i Alexa.

Dirk Kuyt

Wysłany: Wto Sie 21, 2007 14:18   

Palladino napisał/a:
Matusiak przeszedł do Heergreven !!

Wg mnie w tym roku Ajax już powinien wygrać. I mam taką nadzieją Feye też może namieszać PSV raczek powinno się stoczyć bez Cocu i Alexa.

Jak już to Heerenveen ;)

No to mamy 3 Polaków w Eredivisie.

Przemysław Tytoń - Roda JC Kerkrade

Radosław Matusiak - SC Heerenveen

Michał Janota - Feyenoord Rotterdam (właściwie to Jong Feyenoord).

www.dirkkuyt.fotopic.net

Moje autografy.

andrys

Wysłany: Pon Sie 27, 2007 00:28   

Ja uważam, że ten sezon w Holandii może okazać się bardzo wyrównany. Wiadomo- już od kilku dobrych lat Ajax i PSV zawszą są i byli mocni. PSV mimo strat poniesionych w okienku nadal jest jednym z faworytów, bo przecież Ajax też stracił np. Sneijdera, dlatego też uważam, że najlepiej okienko transferowe wykorzystał Feyenoord. Zakupiło przecież kilku klasowych graczy. Mam tu na myśli Roya Makaay'a, Giovanniego van Bronckhorsta czy Molsa. Jednak trzeba wziąć poprawkę na to, że stracili motor napędowy z poprzedniego sezonu czyli Drenthe, Castelena czy Charisteasa. No i nie można zapomnieć, że karierę zakończył już van Hooijdonk. Myślę, że Feyenoord powalczy o zwycięstwo w końcowym rozrachunku. Liczyć sie też powinien AZ, lecz bez większych niespodzianek według mnie sezon zakończą na 4 pozycji, a tuż za nimi uplasuje się Heerenveen.

Tyle z mojej strony.

Pozdrawiam

Ajacied

Wysłany: Pon Sie 27, 2007 10:44   

Cytat:
Ja uważam, że ten sezon w Holandii może okazać się bardzo wyrównany. Wiadomo- już od kilku dobrych lat Ajax i PSV zawszą są i byli mocni. PSV mimo strat poniesionych w okienku nadal jest jednym z faworytów, bo przecież Ajax też stracił np. Sneijdera, dlatego też uważam, że najlepiej okienko transferowe wykorzystał Feyenoord. Zakupiło przecież kilku klasowych graczy. Mam tu na myśli Roya Makaay'a, Giovanniego van Bronckhorsta czy Molsa. Jednak trzeba wziąć poprawkę na to, że stracili motor napędowy z poprzedniego sezonu czyli Drenthe, Castelena czy Charisteasa. No i nie można zapomnieć, że karierę zakończył już van Hooijdonk. Myślę, że Feyenoord powalczy o zwycięstwo w końcowym rozrachunku. Liczyć sie też powinien AZ, lecz bez większych niespodzianek według mnie sezon zakończą na 4 pozycji, a tuż za nimi uplasuje się Heerenveen.

Po tym co gra ostatnio Heerenven, myśle że skoncza sezon w środku tabeli. Najmocniejsza wydaje się trójka: Ajax, PSV, Feyenoord. Jak narazie strata Sneijdera nie wydaje się bardzo widoczna - może dlatego, że nie dawał on Ajaksowi niczego oprócz strzałów i stałych fragmentów? Przyszli nowi, świetni zawodnicy, tacy jak Luque, Rommedahl czy Suarez - wygląda wiec na to, że atak Ajax ma najmocniejszy od kilku lat. Martwi mnie jednak obecna linia pomocy, bo kontuzjowana jest cała trójka: Maduro, Gabri, Davids i ze Slavia linia może wyglądać dośc ekstremalnie: Shilder, Delorge, Heitinga - mam jednak nadzieje na ostateczny sukces i awans Joden do CL.

Ciekawe jak bedzie z AZ w tym sezonie. Przegrali teoretycznie łatwy mecz z Viteese. Zobaczymy, jak beda grać w kolejnych meczach...W każdym razie, Eredivisie w tym roku zapowiada się bardzo ciekawie, bo coraz wiecej drużyn wydziera punkty z rąk "gigantów".

misko07

Wysłany: Pon Sie 27, 2007 13:00   

Jesli chodzi o mnie to trzymam kciuki na zespol z Eindhoven jednak nie sadze, ze w tym sezonie moze wywalczyc mistrza Holandii..Brak Alexa i Cocu przy swietnej grze ofensywnej np. Ajaxu za sprawa rewelacyjnego Huntelaara, moze przyspozyc wiele klopotow podczas potyczek tych dwoch druzyn..Mam takze nadzieje, ze Feye oraz AZ wlacza sie do walki o mistrza Eredivisie :lol:

lukasek92 

Wysłany: Pon Sie 27, 2007 13:53   

Jak na razie, po dwoch kolejkach 4 druzyny mają komplet punktow - Ajax,PSV,Feyenoord,Vitesse. Znakomicie gra Ajax, ktory tym razem wygral 4-1 z Herenveen. Dwie bramki zdobyl Luis Suarez. Wyglada na to, ze Ajax zrobil swietny interes sciagajac Urugwajczyka z Groningen za 8 mln Euro. 2 mecze i 3 gole. Przecież to jest zawodnik, przed ktorym jest jeszcze cala przyszlosc. Ma zaledwie 20 lat, a juz tak kapitalnie radzi sobie w Amsterdamie. Razem z Huntelaarem rozumieją się znakomicie, o czym przekonali nas w pierwszej kolejce. To może byc zabojczy atak i myślę,ze będzie trzeba na nich uważac :D

Dirk Kuyt

Wysłany: Pon Sie 27, 2007 15:30   

andrys napisał/a:

Tyle z mojej strony.

Pozdrawiam

Charisteas stratą ?

Od kiedy ?

Przecież on grał w Feyenoordzie średnio nawet powiedziałbym słabo. Wyszło mu tylko kilka meczy.

Ja jestem bardzo zadowolony z wczorajszego zwycięstwa z Bredą 5:0.

Brawo Nuri Sahin !

Brawo Feyenoord !

www.dirkkuyt.fotopic.net

Moje autografy.

lukasek92 

Wysłany: Wto Wrz 04, 2007 15:37   

W weekend odbyla sie 3 kolejka Eredivisie... Swoje pierwsze punkty stracil Ajax i PSV... Ajax zremisowal 2-2 z Groningen, a PSV 0-0 z Twente... Na razie tylko Feyenoord i Vitesse nie stracilo punktow :D Cieszy mnie znow dobra postawa Huntelaara i Sureza, ktorzy strzelili po jednym golu dla Ajaxu przeciwko Groningen... Poza tym wybrany zostal pilkarz sezonu w Holandii za poprzedni sezon. Zostal nim krol strzelcow Afonso Alves. Ja sie zgadzam z tym wyborem, bo byl naprawde swietny...

Dirk Kuyt

Wysłany: Wto Wrz 04, 2007 20:59   

Małe podsumowanie 3.kolejki:

Ajax - Groningen 2:2

Ten wynik dla wielu kibiców był wręcz sensacją. Ajax rozbił na początku sezonu De Graafschap, a także w drugiej kolejce Heerenveen był stawiany jako murowany faworyt w tym spotkaniu. Jednak nie dla mnie. Ajax pokazał po raz kolejny, że tak jak w kilku ostatnich sezonach jest nie stabilną drużyną. Wspaniały wręcz początek i klęska z Slavią Praga w eliminacjach do Ligi Mistrzów. Tym razem przyszedł tylko remis w spotkaniu z Groningen. W następnej kolecje Ajax gra z Heraclesem, który obecnie jest w strefie spadkowej. Jeżeli i tym razem Ajax nie zdobędzie kompletu punktów będzie można mówić o kryzysie formy. Groningen w przyszłej kolejce zagra z Utrechtem.

Ajax Amsterdam - FC Groningen 2:2 (1:1)

1:0 Luis Suárez 33'

1:1 Marcus Berg 36'

1:2 Marcus Berg 60'

2:2 Klaas-Jan Huntelaar 83'

Utrecht - De Graafschap 2:2

Taki sam wynik jak w spotkaniu w Amsterdamie. Dobry początek jak na beniaminka zanotowali "Superfarmerzy", którzy w trzech spotkaniach zdobyli 4 pkt, a przecież w pierwszej kolejce spotkali się z Ajaksem. Utrecht start do sezonu zaliczył średni, ale w pierwszej kolejce podejmowali Feyenoord, a w drugiej bardzo dobre w ubiegłym sezonie FC Twente. Utrecht prowadził w tym meczu już 2:0 i piłkarze tego klubu tylko sami sobie mogą podziękować za stratę punktów dopuszczając do wyrównania. Utrecht w następnej kolejce gra z Groningen ,a De Graafschap z innym beniaminkiem VVV Venlo.

FC Utrecht - De Graafschap 2:2 (1:0)

1:0 Robin Nelisse 45'

2:0 Robin Nelisse 52'

2:1 Donny de Groot 77'

2:2 Donny de Groot 88

Vitesse - Nijmegen 1:0

Kolejne zwycięstwo Vitesse. Jak narazie spisuje się wspaniale jednak jak narazie rywale poza AZ byli co najwyżej średni. Niebawem okaże się czy był to tylko początkowo sezonowy wyskok czy też Vitesse włączy się do walki o europejskie puchary.

Co do Nijmegen. Widzę w nich z obecnym trenerem Mario Beenem kandydatów do spadku. Grają fatalnie i nic nie wskazuje, żeby się przebudzili. W następnej kolejce NEC podejmie NAC Breda, a Vitesse pokaże czy rzeczywiście jest w stanie grać na równi z najlepszymi grając z PSV Eindhoven.

Vitesse Arnhem - NEC Nijmegen 1:0 (1:0)

1:0 Gommans 17'

VVV Venlo - Roda JC 3:5

Grad bramek obejrzeli kibice w tym spotkaniu. Venlo prowadziło już 3:1 jednak nie potrafiło przechylić szali zwycięstwa na swoją korzyść. Venlo gra ładny dla oka ofensywny futbol jednak za to traci sporo bramek. Jak dla mnie Venlo prezentuje się najlepiej z beniaminków. W następnej kolejce jak to już wcześniej napisałem Venlo jedzie do De Graafschap. Natomiast Rodę czeka bardzo ważny mecz u siebie z Feyenoordem Rotterdam.

VVV Venlo - Roda JC Kerkrade 3:5 (3:2)

0:1 Oper 12'

1:1 Kantelberg 17'

2:1 Linssen 23'

3:1 Amrabat 30'

3:2 Matondo 41'

3:3 Oper 50'

3:4 Matondo 60'

3:5 Van Tornhout 90'

Feyenoord - Willem II 2:0

To spotkanie mogło mieć tylko jednego faworyta i rzeczywiście tak było. Feyenoord nie dał szans przeciwnikowi z Tilburga i pewnie wygrał 2:0. Willem II miał szansę na zdobycie gola kontaktowego jednak Said Boutahar nie strzelił rzutu karnego.

Feyenoord nadal w tym sezonie nie stracił gola.

Willem natomiast nie odniósł żadnego zwycięstwa.

W następnej kolejce Feyenoord jedzie do Kerkrade, a Willem podejmie Twente.

Feyenoord Rotterdam - Willem II Tilburg 2:0 (2:0)

1:0 Bruins 26'

2:0 Makaay 43'

NAC Breda - Heracles 4:1

NAC nie dało szans Heraclesowi, który będzie prawdopodobnie bronić się przed spadkiem.

NAC podniosło się po porażkach z początku sezonu z Feyenoordem 0:5 i Groningen 0:3.

W tym meczu widać już było, bardzo dobrą decycję o ściągnięciu do klubu Matthew Amoaha i Jonaasa Kolkki.

NAC w następnej kolejce gra z Nijmegen, a Heracles z Ajaksem.

NAC Breda - Heracles Almelo 4:1 (0:0)

0:1 Everton 50'

1:1 Kolkka 57'

2:1 Feher 63'

3:1 Amoah 81'

4:1 Amoah 88'

Heerenveen - Sparta 3:3

Bardzo ładne spotkanie. Pełne dramaturgii i bramek.

W tym spotkaniu jeszcze nie zobaczyliśmy na boisku Radosława Matusiaka, który leczył lekką kontuzję.

Sparta była o krok od zwycięstwa jednak w 87' minucie z karnego wyrównał Roberts.

W następnej kolejce Heerenveen gra z słabiutkim Excelsiorem, a Sparta gra z AZ.

SC Heerenveen - Sparta Rotterdam 3:3 (1:1)

1:0 Sibon 32'

1:1 Rose 44'

1:2 Polak 56'

2:2 Pranjic 59'

2:3 Slot 65'

3:3 Roberts 87' (karny)

Twente - PSV

Praktycznie mecz bez historii. Tylko jedna naprawdę groźna akcja PSV i strzał Bakkala.

PSV w następnej kolejce podejmuje mocne na początku sezonu Vitesse, a Twente gra z Willem II.

Twente Enschede - PSV Eindhoven 0:0

Alkmaar - Excelsior 3:0

W tym meczu wróciło stare dobre AZ z ostatnich dwóch sezonów. AZ wzieło rewanż za mecz z ubiegłego sezonu, który pozbawił AZ tytułu mistrza Holandii.

Jeżeli AZ będzie grać dalej tak dobrze to szykuje sie nam naprawdę bardzo ciekawy sezon w lidze holenderskiej.

W następnej kolejce AZ gra z Spartą, a Excelsior z Heerenveen.

AZ Alkmaar - Excelsior Rotterdam 3:0 (2:0)

1:0 Agustien 24'

2:0 Steinnson 45'

3:0 de Zeeuw 52'

www.dirkkuyt.fotopic.net

Moje autografy.

lukasek92 

Wysłany: Nie Wrz 23, 2007 19:50   

Brawo Ajax! Znowu wygrali :D

Brawo Lukasek92! Znowu nie widzialeś meczu :/

Kolejne gole Suareza, który rośnie na wielką gwiazdę :D Bramkę zdobyl także Huntelaar... mam nadzieję, że 24-letni Holender zostanie królem strzelców tego sezonu...Cieszy mnie bardzo jego postawa :D Warto dodać, że Stekelensburg ponoć karnego obronił :P

Niezle tez widze zagrało PSV, które rozgromiło 4-0 Feyenoord! Koevermans, Mendez i Perez * 2. PSV co ciekawe jeszcze gola nie straciło, a już 5 meczów za nami... i tak jestem za Ajaxem w Holandii :P

szymonp1992

Wysłany: Sro Wrz 26, 2007 15:29   

Tak, Stekelenburg obronił, ale strzał był taki że aż chce się wpisać strzelca (nie pamiętam kto strzelał :F) na www.żal.pl :D

Odpowiedz do tematu