POLONIA BYTOM - dobry, solidny drugoligowiec, gra tu m.in.: Mariusz Mężyk, o ktorego staraly sie takie kluby jak Widzew czy ŁKS, Karierę trenerską zaczynal tu Michal Probierz, obecnie szkoleniowiec pierwszoligowego Widzewa Łódź.
Znani pilkarze:
Piotr Brol,
Helmut Cichoń,
Czesław Ciupa,
Ryszard Grzegorczyk,
Paweł Janik,
Klaus Jerominek,
Jerzy Jóźwiak,
Henryk Kempny,
Zygmunt Kulawik,
Horst Mahseli,
Paweł Orzechowski,
Joachim Pierzyna,
Jerzy Radecki,
Wacław Sąsiadek,
Henryk Skromny,
Edward Szymkowiak,
Jan Liberda,
Jan Banaś,
Maciej Murawski,
Henryk Apostel,
Zygmunt Anczok,
Mariusz Śrutwa,
Bogusław Widawski,
Walter Winkler,
Jan Wiśniewski,
Kazimerz Trampisz
Sukcesy- Mistrzostwo Polski (2x) – 1954, 1962.
Wicemistrzostwo Polski (4x) – 1952, 1958, 1959, 1961.
3. miejsce w I lidze (2x) – 1965/66, 1968/69.
Finał Pucharu Polski (3x) – 1963/64, 1972/73, 1976/77.
Puchar Karla Rappana (Intertoto) - 1964/65.
Finał Pucharu Karla Rappana (Intertoto) - 1963/64.
Polonia Bytom zdołała też jako pierwszy polski klub awansować do II rundy (wtedy była to 1/8 finału) Pucharu Europy Mistrzów Krajowych (PEMK) w sezonie 1962/63.
Piłka nożna nie jest najpopularniejszą dyscypliną sportu w Dąbowie Górniczej. Bardziej są to: pływanie i siatkówka. Dlatego nawet ja sam nie miałem pojęcia ile drużyn mamy w DG.
To skopiowałem z Wikipedii:
# MMKS Dąbrowa Górnicza - klub piłkarski i siatkarski
# MUKP Dąbrowa Górnicza - klub piłkarski
# Pionier Ujejsce - klub piłkarski, rozgrywki na szczeblu A-klasy
# Przemsza Okradzionów - klub piłkarski, rozgrywki na szczeblu B-klasy
# Tęcza Błędów - klub piłkarski, rozgrywki na szczeblu A-klasy
# Unia Dąbrowa Górnicza - klub piłkarski, rozgrywki na szczeblu ligi okręgowej.
# Unia Ząbkowice - klub piłkarski, rozgrywki na szczeblu ligi okręgowej.
# Zagłębiak Dąbrowa Górnicza - klub piłkarski, rozgrywki na szczeblu ligi okręgowej.
# Zagłębiak Tucznawa - klub piłkarski, rozgrywki na szczeblu A-klasy
Ale i tak wszyscy (przynajmniej w mojej dzielnicy) kibicują Zagłębiu Sosnowiec. W końcu mamy do S-ca ok. kilometr
najbardziej znani zawodnicy - Krzysztof Kozik(bramkarz), Adam Banaś, Paweł Gamla(obrońcy), Wojciech Kędziora, Adam Kompała, Tomasz Podgórski (pomocnicy)
w sumie sam tylko ich znam :p
Z wychowanków to tutaj jest tylko Podgórski, reszta przyszła z innych klubów // szymonp1992
U mnie w miescie jest klub KS Prochowiczankaz 4 ligi Graja tam Dudka(Nie ten z rep. Polski ) Smolarek (Tez nie ten z rep. Polski ) i tyle slawnych... Kiedys trenowal u nas Kielbasa przez 2 tygodnie
Profil: autografy, bilety Górnika Zabrze
Kolekcjoner od: bilety od 2000
Wiek: 28 Dołączył: 21 Mar 2007 Posty: 2828 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Pon Maj 14, 2007 11:17
Kluby z mojego miasta.
Piłka nożna:
Slavia Ruda Śląska, Grunwald Halemba, Wawel Wirek, Urania Kochłowice, Pogoń Nowy Bytom, Jastrząb Bielszowice i kilka mniejszych.
Znani piłkarze pochodzący z Rudy Śląskiej:
Ernest Pohl, Lucjan Brychczy, Marcin Baszczyński, Damian Gorawski, Adam Kompała.
Z ciekawszych klubów innych dyscyplin to na pewno Pogoń Nowy Bytom (koszykówka), Zgoda Bielszowice (piłka ręczna). Z Rudy Śląskiej wywodzą się tacy sportowcy jak Otylia Jędrzejczak, Zuzanna Radecka, Andrzej Pluta, Marek Garmulewicz.
_________________ ...skończmy już tę głupią dyskusję...
Kibic, zwierze,
fani chuligani,
krew na butach,
morduj razem z nami!
U moim nmieście są dwa kluby : ŁKS Łomża- drugoligowy oraz KS Perspektywa- B klasowa .
Natomiast zawodnicy wywodzący sie z ŁOmży to Rafał Boguski (obecnie wyporzyczony z BOT GKS , a tak normalnie to zawodnik Wisły Kraków ) oraz Zbigniew Kowalski , teraz gra w ŁKS a wcześniej w 1 .lidze w KSZO i 2ligowej Jadze .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum