Poprzedni temat «» Następny temat
Niemiecki
Autor Wiadomość
Flinston

Kolekcjoner od: Połowa 2006 roku.
Wysłany: Wto Wrz 19, 2006 19:09   Niemiecki

Sehr geehrte Domen und Herren!

Ich bin (wiek) Jahre alt und interessiere mich sehr für den Fussball. Ich bin Fan (Nazwa klubu). (Nazwa klubu) ist meine beliebte Mannschaft seit Jahren. Ich wäre Ihnen sehr dankbar wenn Sie mir Autogrammkarten Der Spieler des (Nazwa klubu) - Fussballbundesligateams, ein Mannschaftsfoto, einen Wimpel, eine Anstecknadel senden könnten. Ich hoffe, dass Sie meine Bitte nicht zu viel Probleme bereitet. Vielen Dank für die halfe und wünsche alles Gutes.

Mit freundlichen grüßen(Adres):

hubert90

Wysłany: Czw Lut 08, 2007 14:47   

den ( Data )

Lieber ( Nazwa klubu )

Ich haiße ( imię i nazwisko ). Ich bin (wiek) Jahre alt. Ich wohne in ( miejsowość w której mieszkasz ) in Polen. Ich interesiere mich sehr für Fußball. ( nazwa klubu ) ist mein lieblingsfuß ballmannschuft. Ich sehe mit interesiere alle euer Matche in Fernsehen. Mein lieblingsfuß ballspierer sind ( Ulubieni piłkarze, z klubu do którego piszesz - najlepiej podać 3 )

Kann ich Andenken Bitte z.B. Aufklebers, Wimpel und Autogrammkarten??

Ich danke im Voraus

(PODPIS)

Mein adress:

(ADRES)

MAT92 

Profil: Autografy
Wysłany: Nie Maj 27, 2007 15:06   

Jak jeszcze istniała strona www.kollekcjoner.net był tam taki dobry niemiecki wzór (pierwszy z niemieckich wzórów na tej stronie) czy posiada go ktoś na kompie ??

Tomasz 

Profil: autografy
Wysłany: Wto Maj 29, 2007 15:04   

akurat sie sklada ze na tej stronce tez bylem zarejestrowany. nie wiem co sie z nia stalo.

chyba to ten list:

Hallo!

Ich heiße IMIE. Ich bin ein Fan von KLUB und ich sammle verschiedene Fanartikel z.B. Tickets, Fotos, Autogramme und mehr. Ich hab eine bitte. Fals jemand verschiedene Fanartikel von diesem Klub hat kann er/sie mir die bitte schicken. Ich bin dafür sehr dankbar!

Meine Adresse:

(TWÓJ ADRES:)

XXXXX XXXXXX

XXXXXXXXXXX

XXXXXXXXXXX

POLEN

Dodane po 2 minutach:

mam tu jeszcze dwa

1. Verehrung!

Benennt sie IMIE. Steht Fan KLUB und Sammler Erinnerungen dieser Klubhaus np : Karten , Photographien , Namenszug und vielen Anderen Souvenir. Besitze Bitten. Wenn ungebunden erregt Euch diese Problem diese furchtbar Waschmittel herum Zusendung mir verschieden Souvenir ertragend Wettkämpfer spielend darin vorzüglich Klubhaus. Bergab bedankt! Mein Anschrift :

(TWÓJ ADRES:)

XXXXX XXXXXX

XXXXXXXXXXX

XXXXXXXXXXX

Polen

2. Hallo,

mein Name is ...twoje imie..., ich wohne im Westen Polens - in ...twoje miasto... Ich bin ...twój wiek... Jahre alt. Seit langem bin ich ein Sammler von Fussballsouvenirs. Ich bin auch an Souvenirs ihres Klubs interessiert, wie zum Beispiel: Pins, Wimpel, Spielerfotos mit Autogrammen, sämtliche Infos über ihren Klub. Ich wäre ihnen sehr dankbar wenn sie mir etwas davon zukommen lassen könnten. Meine Adresse:

...twój adres pocztowy...

Ich danke im Voraus

Sportliche Grüße

...twoje imie...

Dodane po 54 sekundach:

mam nadzieje ze sie przydadza :)

szymonp1992

Wysłany: Sro Cze 13, 2007 14:34   

Skąd Wy te wzory bierzecie :?: :!: Tam jest pełno błędów (poza wzorem Huberta90)... Nie używajcie całej reszty, bo z pewnością wezmą Was za analfabetów :/

Kathleen

Wysłany: Sro Cze 13, 2007 14:44   

szymonp1992 napisał/a:
Skąd Wy te wzory bierzecie :?: :!: Tam jest pełno błędów (poza wzorem Huberta90)... Nie używajcie całej reszty, bo z pewnością wezmą Was za analfabetów :/

We wzorze wklejonym przez Huberta90 też są błędy :oczami: Jako tako się kupy trzyma 1 wzór, ale też nie jest idealny.

hubert90

Wysłany: Sro Cze 13, 2007 16:38   

Nie wykluczam, że u mnie są błędy...ten wzór sam pisałem i czasami niektóre zwroty z tego listu używałem na klasówkach ( jak miałem napisać list ) i nauczyciele się nie czepiali:D

Będę wdzięczny jak mi napiszesz kilka błędów jakie znajdują się w moim wzorze.

Kathleen

Wysłany: Sro Cze 13, 2007 17:38   

(miasto), den (data)

Lieber (nazwa klubu)

Ich heiße (imię i nazwisko). Ich bin (wiek) Jahre alt. Ich wohne in (miejsowość w której mieszkasz). Diese Stadt (Dieses Dorf) befindet sich in Polen. (albo: Das ist eine kleine/große Ortschaft in Polen.) Ich interesiere mich sehr für Fußball. (nazwa klubu) ist meine Lieblingsfußballmannschaft. Immer sehe ich mit großem Interesse eure Fußballspiele im Fernsehen. Meine Lieblingsfußballspieler sind: (ulubieni piłkarze, z klubu do którego piszesz - najlepiej podać 3) Ich sammle verschiedene Andenken, die mit dieser Mannschaft gebunden sind. Deshalb möchte ich Ihnen um einige Materialien (wie z.B. Aufkleber, Wimpel, Autogrammkarten u.s.w) bitten. Ich werde Ihnen sehr dankbar sein, wenn Sie meine Bitte erfüllen. Ich danke Ihnen im Voraus!

Mit vielen Grüßen!

(PODPIS)

Das ist meine Adresse:

(ADRES)

hubert90

Wysłany: Sro Cze 13, 2007 22:53   

No tak też można, ale trzeba zwrócić uwagę na to, że ja nie poznałem w szkole tego typu składni co powinno mnie usprawiedliwiać :)

Kathleen

Wysłany: Czw Cze 14, 2007 13:49   

hubert90 napisał/a:
No tak też można, ale trzeba zwrócić uwagę na to, że ja nie poznałem w szkole tego typu składni co powinno mnie usprawiedliwiać :)

Spoko :) Ja studiuję filologię niemiecką, dlatego gramatyka, składnia itp. nie są mi obce ;) W gimnazjach/liceach sprawdzają komunikatywność. I Twój wzór był w pełni komunikatywny. Przekazałeś co chciałeś i OKey :!: Pomimo tych drobnych błędów na pewno kluby Cię zrozumiały :)

bercikk

Wysłany: Czw Lip 12, 2007 18:04   

Kathlenn, to też pisać: "(wie z.B. Aufkleber, Wimpel, Autogrammkarten u.s.w)"

SCHWARZ UND GELB!

Kathleen

Wysłany: Pią Lip 13, 2007 07:59   

bercikk napisał/a:
Kathlenn, to też pisać: "(wie z.B. Aufkleber, Wimpel, Autogrammkarten u.s.w)"

Tak, znaczy się ja bym to pisała, ale tylko w przypadku listu do klubu i do federacji. W liście do konkretnego piłkarza nie, bo oni przecież jeśli już wysyłają swój graf, a nie pamiątki klubowe ;)

juvelove 

Profil: Gadżety Paczki
Kolekcjoner od: 2005- 07
Wysłany: Wto Sie 21, 2007 15:20   

ehr geehrter Herr…/Sehr geehrte Frau…

Ich bin ein großer Bewunderer/Fan von Ihnen und würde mich sehr freuen…

… wenn Sie mir zwei handsignierte Autogrammkarten zuschicken könnten.

… wenn Sie mir das beiliegende Foto für mich signieren könnten.

Ich würde mich sehr freuen, wenn Sie mir meine Wünsche erfüllen und bedanke mich schon mal im Voraus für Ihre Bemühungen.

Ich wünsche Ihnen für die Zukunft alles Gute.

Mit freundlichen Grüßen

Fler 

Profil: Autografy
Kolekcjoner od: 2008
Wysłany: Sro Gru 26, 2007 20:32   

Jesli ktos ma jakis problem, pytania zwiazane z niemieckim (zdania, tlumaczenie), to walic do mnie na GG.

\\\"- I tak nie umiał grać. Chciałem go do drużyny rezerw! - Bill Shankly na temat zawodnika Celticu - Lou Macari, który zlekceważył Liverpool, faworyzując Manchester United w sprawie ewentualnego transferu.\\\"

Sebex

Wysłany: Pon Sty 21, 2008 11:45   

a jaki list polecacie napisac do byłego piłkarza? Który w tej chwili ma 70 lat ??

[img=http://img98.imageshack.us/img98/4798/puertapd8.jpg]

Odpowiedz do tematu