to ty zrozum że mówisz o dwóch różnych rzeczach. Deme to znaczy tyle co "niech pan da", a podrias darme "czy mógłbyś dać?". zauważ że jedno jest na ty a drugie na pan więc odniosłem wrażenie że nie masz pojęcia o czym mówisz. jak jesteś po dele to gratuluje, ja sobie takimi głupotami jak dele nie zawracam głowy.
Order to od Olo13 jest jak najbardziej zrozumiałe więc o nic się nie martw.
_________________ we didn't start the fire
it was always burning since the world's been turning
we didn't start the fire
but when we are gone will it still burn on and on and on?
Olo_13
Profil: Proporczyki
Wysłany: Pią Cze 19, 2009 21:27
ale jak sam mówiłeś oni są bardziej bezpośredni, więc nie widzę potrzeby mówienia na poczcie na Pani (no chyba że ktoś chce) ale wg mnie forma grzecznościowa jak najbardziej wskazana choćby na Ty
nigdy nie byłem obecny na hiszpańskiej poczcie ale w Polsce pracują na takowych kobiety zazwyczaj po pięćdziesiątce a do takiej ja bym powiedział na usted. ale zupełnie nie o tym była dyskusja, tylko ty napisałeś że nie można użyć imperativu na per pan, a ja uważam że jak najbardziej można, choć oczywiście grzeczniej będzie concdicionalem. ale jak idziesz do kawiarni to nie mówisz "podrias darme un cafe" tylko mówisz "dame" i nikt się za to nie obrazi.
_________________ we didn't start the fire
it was always burning since the world's been turning
we didn't start the fire
but when we are gone will it still burn on and on and on?
Olo_13
Profil: Proporczyki
Wysłany: Sob Cze 20, 2009 10:20
ja tam zawsze mówię na podrias albo chociaż na puedes i wszyscy zadowoleni więc nie narzekam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum