Witam serdecznie wsyztskich zgromadzonych autografomaniaków, jak i inne osoby zgromadzone na tym forum. Jestem tutaj nowym uzytkownikiem zarejestrowanym stosunkowo niedawno (dziś, tj 20.08.2010), choć przygodę z autografami zaczałem na poważnie jakies 5 lat temu...
No ale do rzeczy...
Oco chodzi z tym rankingiem pewno zapytacie? otóż autografy jakie dostajemy/zdobywamy mają swoją wartość, dla każdego inną (zapewne), prócz wartości sentymentalnej, która niewątpliwie w to wchodzi oraz innych walorów osobistych (1szy graf, albo dostany po wielu miesiącach,latach) może być ceniony przez daną osobę bardzo wysoko.
Moim pomysłem jest wprowadzenie nie tyle wyceny danego autografu, ale systemu (przelicznika) punktowego wyc eniającego dane zdjęcie z zutografem,tudzież sam autograf.
Chcviałbym aby w to włączyli się również inni użytkownicy tego forum, którzy już nie jedno w autografowym świecie przeszli, widzieli już również dużo, a swoją wiedzą i doświadczeniem pomogliby modernizować tak owy ranking by stał się jak nabardziiej idealny.
Wiadomo nie od dziś,że mówienie iż ma się w kolekcji 2000,4000 czy wiecej grafów robi wrażenie, ale jeżeli rozłożymy daną kolekcję na czynniki pierwsze z pewnością zbiór nie złoży się z samych (100%) reprezentantów (a na pewno już nie uczestników większych imprez - euro,MŚ,Olimpiady, Puchary Afryki itp,itp). Jakąś część na pewno bedą stanowiły autografy piłkarzy z lig niższych, włączając to lige niemiecką i inne bardzo popularne karty(autografy) popularne na rynku kolekcjonerskim (popularne, co nie znaczy że nic nie warte, ale o wartości mniejszej) ale bardzo mozliwe że tej całej masie autografów będzie równe 200-500 autografów piłkarzy mistrzów świata, zdobywców złotej piłki i innych np niezyjacych juz osob zwiazanych z piłką od przeszło 20 lat...
wg mnie nie ma idealnego wzoru, który pozwoliłby na takie wartościowanie, nie mniej jednak ja starałem się ustalić pewnien schemat dzięki któremu przyznawałoby się rangę (wartość punktową) dla danego autografu w kolekcji (nie przypisuję sobie autorstwa tego projektu, bardzo chętnie, nawet nalegam, aby w modernizacje tego rankingu i wyceny włączyli się też inni)
a więc:
na samym początku nalezy ustalić RODZAJ (nośnik na jakim jest naniesiony podpis)
karta klubowa, zdjęcie lubowe, czy zwykły wydruk z drukarki, czy reprodukcja, czy cos wyslane przez nas
RODZAJ:
1. zdjęcie klubowe, karta klubowa - 2 punkty
2. zdjecie wysłane przez piłkarza, karta prywatna, sponsora - 1,5 punkta (choć mogę sie mylić, gdyż prywatne zdjecie jest w mniejszym nakładzie przecież, przez co zwieksza atrakcyjność- swoją unikatywność)
3.Wysłane nasze zdjecie, pocztówka (ale tylko ta robiona przez nas, wysłanie do podpisu czystej karty klubowej czy fotki klubowej liczone jak w p.1) - 1 p
4. wszelkie ksera,wydruki,karteczki (bez wzgledu czy nasze czy od piłkarza) -0,5 p.
liga:
bez wzgledu na ilość odniesionych sukcesów przed, po , czy w trakcie z reprezentacją czy klubem, jeżeli karta jest z ligii niemieckiej mnozymy *0,6.
(w tym momencie chciałbym aby jakiś MOD w porozumieniu z innymi kolekcjonerami wypisał liste lig , gdzie karty sa łatwiej dostępne, a gdzie tródniej)
np Brazylijska liga *1,2 itp
kolejno sukcesy danego piłkarza, czy ejst on reprezentantem (np od ilości meczów w kadrze 1-10- +0,2, 10-30 +0,5 ...aż do powiedzmy +2)
kolejno sukcesy danego zawodnika (zdobywca złotej piłki +4, król strzelców danej ligi +1,5(zalezy jakiej ligii))
tylko właśnie w tym momencie nasówa się pytanko, bo taki Gerd Mueller za swoje sukcesy byłby nieźle punktowany, a przeciez jest łatwo dostępny,
może zrobić jakąś dodatkową listę by np umieścić na niej nazwiska zawodników których wyliczoną wartość mnożyło by się powiedzmy przez 0,5
np E.Morinetti (on łatwo do zdobycia, pozostali z Valencji juz nie)
M.Jop, z czasów gry w lidze Rosyjskiej. Zawodnik z tej ligii to moim zdaniem mega unikat, a on byłby liczony za mniejszą wartośc.
proszę o wszelkie pytania,sugestie pomysły zgłaszać na PW
jak i gg 2149492
to narazie wstępne plany...
licze na wasze wsparcie, pomoc i ...odzew:)
kurde, ale go zbesztaliście, a tak się chłop rozpisał
no, ale szczerze to przyznaję poprzednikom racje. poza tym mega zły przelicznik, bo po pierwsze zbieramy autografy, a nie AK, zdjęcia itp, a po drugie w tym rankingu większe szanse mieliby ludzie, którzy siedzą w domu, piszą listy i dostają AK, a ludzie, którzy chodzą zbierać osobiście na zdjęciach czy kartkach byliby dyskryminowani
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum