_________________ \\\"- I tak nie umiał grać. Chciałem go do drużyny rezerw! - Bill Shankly na temat zawodnika Celticu - Lou Macari, który zlekceważył Liverpool, faworyzując Manchester United w sprawie ewentualnego transferu.\\\"
Ostatnio zmieniony przez Fler Sob Kwi 17, 2010 10:31, w całości zmieniany 1 raz
Obawiam się, że kolega nie ma na ten cel przeznaczonych zbyt wielu pieniędzy. Po za tym dobry Admin poradzi sobie bez pieniędzy na początku!
_________________ "Gdy w życiu ludzkim występuje jawnie element nie zbadany i tajemniczy, skłonni jesteśmy od razu wszystko składać na karb jego działania. Jest to wielki błąd. Człowiek sam sobie wykuwa los. Decyduje charakter, świadomość, wiara - nie ślepe i ciemne fluidy."
_________________ "Gdy w życiu ludzkim występuje jawnie element nie zbadany i tajemniczy, skłonni jesteśmy od razu wszystko składać na karb jego działania. Jest to wielki błąd. Człowiek sam sobie wykuwa los. Decyduje charakter, świadomość, wiara - nie ślepe i ciemne fluidy."
Nicolas
Profil: Autografy
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 14:05
Jak dla mnie super, aczkolwiek coś mnie tu zaskoczyło..
Ludzie którzy coś tam słuchali na lekcjach wiedza, ze Bolek Chrobry koronowany był w 1025 roku. W filmie (rok 1000) przedstawiony jest Zjazd Gnieźnieński kiedy to Otto III "symbolicznie" koronował Chrobrego! A tu słyszę opinie, ze ten filmik kłamie itd.. Ta koronacja była najważniejsza czynnością wykonaną w Gnieźnie!( na Zjeździe) i nie przedstawia koronacji Bolesława. No, ale nasz naród tak się interesuję historią...
Kolejną sprawą jest rok 1018 kiedy to Chrobry rusza na Kijów, a na filmie Polska opisana jest jako Królestwo Polskie. Królestwo jak sama nazwa wskazuję to "ustrój" w którym panuje król. Więc tu naprawdę można znaleźć błąd.. Pierwsze królestwo powstało w 1025 roku po koronacji Bolesława Chrobrego.
Brakuje również (dla mnie) Konferencja jałtańskiej(jest, ale nie przedstawione dokładnie).. Jak również większości wydarzeń w których "dymali" nas nasi "sojusznicy".
A także rok 1922 - 3\4 oglądających ten filmik nie wie o co chodzi.. A chodzi tu o budowę portu w Gdyni..
Ogólnie filmik naprawdę godny polecenia... Grafika super, można sobie przypomnieć najważniejsze wydarzenia w historii Polski(no, nie wszystkie) Fajna sprawa
Ostatnio zmieniony przez Nicolas Pią Wrz 03, 2010 14:13, w całości zmieniany 2 razy
Kolejną sprawą jest rok 1018 kiedy to Chrobry rusza na Kijów, a na filmie Polska opisana jest jako Królestwo Polskie. Królestwo jak sama nazwa wskazuję to "ustrój" w którym panuje król. Więc tu naprawdę można znaleźć błąd.. Pierwsze królestwo powstało w 1025 roku po koronacji Bolesława Chrobrego.
Tak, ale Chrobry władał już od wielu lat Polską a ta koronacja była tylko formalnością - to papież zgodził się na koronację dopiero w 1025 roku. Notabene kilka miesięcy przed śmiercią Bolesława.
Nicolas napisał/a:
Brakuje również (dla mnie) Konferencja jałtańskiej(jest, ale nie przedstawione dokładnie).. Jak również większości wydarzeń w których "dymali" nas nasi "sojusznicy".
Pokazali jak żołnierze wieszają portret Stalina, a później logo Solidarności (i to co mnie wzruszyło najbardziej - tłum przeciwstawiający się Milicji) - tak lekko zasygnalizowali. i Wedug mnie dobrze. Nie można się zbytnio nad sobą użalać (ale pamiętać trzeba).
Po za tym cieszę się np. że Bagiński pokazał Husarię.
Po za tym nie wiem dlaczego Bitwę Warszawską pokazali w 1919 roku skoro ona miała miejsce w 1920.
I taka jedna ciekawostka: rok 1364 (2:11) Czy ten koleś w zbroi po prawej odwrócony bokiem nie przypomina wam Piłsudskiego (dla porównania rok 1919, 5:30)
Nicolas
Profil: Autografy
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 18:32
Masz racje co do gościa w zbroi, praktycznie taki sam
Co do królestwa, władał to prawda, ale jednak nazwę Królestwo można stosować dopiero po Koronacji.. Tak samo Mieszko I władał Polską, ale NIE BYŁ królem..
Jałta:
Wiem, że ukazane jest wieszanie portretu Stalina, ale większość ludzi nie będzie potrafiła powiedzieć czemu.. Powinna być animacja 3 "zgredów" którzy sprzedają Polskę.
Bitwa Warszawska ukazana jest w 1920 roku, ale data pojawia się troszkę później...
Co do Husarii - zgadzam się, ale pominięcie czegoś takiego byłoby grzechem ;p
Co do września 1939 można by dodać jakiś fragment bohaterskiej walki ( Wizna np)
W bardzo dobry sposób oddali czasy Saskie.. Za króla Sasa jedz, pij, popuszczaj pasa
Animacja zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenia poza tym...
Ostatnio zmieniony przez Nicolas Pią Wrz 03, 2010 18:33, w całości zmieniany 1 raz
Zapraszam serdecznie do dyskusji na temat Braciaków Pezeta&Małolat a także na temat rapu!
Forum jest nowe więc wszystko w waszych rękach, zapraszamy serdecznie!
Pozdrowionka
Elo
Profil: Wisła Kraków szale, Wisła Kraków odznaki
Kolekcjoner od: 1973
Wysłany: Sob Sty 08, 2011 02:05
Nie wątpię, że na świecie istnieje wiele stron wartych polecenia i obejrzenia.
Byłoby raczej dziwne, abym w tym miejscu nie pochwalił się swoimi stronami, może nie najpiękniejszymi, choć ponoć o gustach się nie dyskutuje, ale merytorycznie stosownymi.
Aby nie było nieporozumień, kolekcjonuję tylko gadżety związane z Wisłą Kraków, która jak sądzę nie tylko dla mnie jest najwspanialszym klubem na świecie. I tkwię w tym jedynym i słusznym przekonaniu, od co najmniej 1973 roku.
A teraz do rzeczy.
Pierwsza moja strona internetowa, poświęcona oczywiście kolekcjonowaniu dotyczyła odznak Wisły Kraków. Obecna, jej druga wersja, została przeze mnie zaniedbana przed prawie dwoma laty, nawet nie wszystkie z około 500 odznak zostały wyeksponowane. Generalnie zarzuciłem powiększanie kolekcji z powodów finansowych (kupowanie nie jest tanie) oraz ewoluowaniem rynku "wydawców" w niebezpiecznym, deprecjonującym kolekcje kierunku. Przy ewidentnym obniżeniu jakości edytowanych egzemplarzy (zarzucono w zasadzie dawny kunszt grawerski), osoby publikujące nowe okazy zmierzają do nadmiernego eksploatowania jednego tematu. Kuriozalnym, a jednocześnie wyjątkowo reprezentatywnym przykładem tego typu praktyk, jest emisja 24 odznak z udziału Wisły Kraków w fazie pucharowej UEFA sezonu 2006/2007. Zamiast 4 odznak, na jakimś "wiślackim" tle, powielono ten sam motyw na 6 (sześciu!) kolorach. To nieprzyzwoite.
Drugą stroną kolekcjonerską, stworzoną przeze mnie jest strona poświęcona kolekcji szali Wisły Kraków. I, żeby wszystko było jasne, strona jest prowadzona przeze mnie, ale kolekcja należy do mojego syna.
Strona figuruje pod adresem:
http://wislakrakow-szale.republika.pl
Obecnie w jego posiadaniu jest 453 szt. szalików Wisły Kraków, z czego na stronie eksponowanych jest ok. 230 egzemplarzy. Kolekcja była kilkakrotnie opisywana nie tylko w wiślackich periodykach, ale również ogólnopolskich wydawnictwach, np. w To My Kibice.
Ponieważ ostatnio z innych, nie kibicowskich i kolekcjonerskich powodów musiałem wynająć zewnętrzny serwer, postanowiłem poeksperymentować. I po czasie „ramkowym” podjąłem mozolne próby stworzenia czegoś pod „modną” Joomla. Pewien przerost formy nad treścią, spowodował, że skupiłem się na prostszej formie „automatów”, czyli Wordpress.
Tak więc, nie przejmując się trudnościami, cierpliwie tworzę i rozwijam obecną, tj. drugą wersję stronę z kolekcją szali Wisły Kraków. Mam nadzieję, że niedługo pod względem formalnym i merytorycznym sprosta moim oczekiwaniom.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum