Motyw biesiady/uczty w literaturze, jakby ktoś miał jakiś skan ze słownika motywów literackich czy coś podobnego to byłbym wdzięczny. Ew. jakieś ciekawe przykłady też będą pomocne.
W "Przedwiośniu" i "Panu Tadeuszu" masz biesiady.
_________________ "Gdy w życiu ludzkim występuje jawnie element nie zbadany i tajemniczy, skłonni jesteśmy od razu wszystko składać na karb jego działania. Jest to wielki błąd. Człowiek sam sobie wykuwa los. Decyduje charakter, świadomość, wiara - nie ślepe i ciemne fluidy."
Profil: autografy piłkarzy
Kolekcjoner od: czerwiec 2008
Wiek: 18 Dołączył: 17 Maj 2008 Posty: 1283 Skąd: z SektorFana.pl
Wysłany: Sro Kwi 07, 2010 20:34
Z miasta A wyjechał rowerzysta w kierunku miasta B jadąc z prędkością 20 km/h. Po 50 minutach wyjechał z miasta A motocyklista jadący z pręd. 60 km/h. Oboje dotarli do miasta B jednocześnie. Jaką odległość pokonali.
Potrzebne na szybko.
mam taka prośbę mianowicie czy mógłby mi ktoś przetłumaczyć na język niemiecki tekst w miarę profesjonalnie nie z jakiegoś translatora. Prośbę kieruje w szczególności do Flera jako, że jest obcykany w niemieckim o ile ma czas. Jest to dla mnie sprawa życia i śmierci.
Potrzebowałbym ten przetłumaczony tekst na jutro max do godziny 21.
Tekst:
Okres Świąt Wielkanocy u mnie w tym roku wyglądał podobnie jak w poprzednich latach. Zaczęło się w Wielki Piątek od sprzątnięcia mieszkania, zrobienia zakupów i przygotowania do wyjazdu. W sobotę z rana tata, wyjątkowo sam, udał się ze święconką przygotowaną przez mamę do Kościoła. Po powrocie, zjedliśmy poświęcony posiłek i pojechaliśmy na wieś by spędzić święta w gronie najbliższej rodziny. Wieczór spędziłem tak jak na mnie przystało czyli grając z kolegami i z bratem w piłkę nożną.
Następnego dnia udaliśmy się do kościoła na mszę oraz odwiedziliśmy dalszą rodzinę. Poniedziałek Wielkanocny, wedle tradycji, zaczęliśmy od symbolicznego polania wodą pozostałych domowników. Dzień ten upłynął w miłej atmosferze i dobrej zabawie. Wieczorem powróciliśmy do Łodzi ( do domu ). Tak właśnie minęły mi te Święta Wielkanocy.
Tekst ten jest fikcyjny oczywiście jak nie chce się nikomu go tłumaczyć ze względu na trudność to może zapodać swój zbliżony długością do tego.
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
_________________ "Działacze Dundee wyciągnęli do mnie rękę, gdy byłem w głębokiej dupie, czyli rezerwach Korony Kielce"
czym dla chrześcijanina jest sakrament bierzmowania?
mam to gdzieś na stronę napisać, jak ktoś miał takie coś przy bierzmowaniu albo potrafi rozwinąć to jakby mógł na PW podesłać, byłbym ogromnie wdzięczny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum