Mam prośbe, mógłby mi ktoś zrobić te dwa zadania z fizyki:
1. Do pierwotnego uzwojenia transformatora dopływa z elektrowni prąd o natężeniu 100 A. Jakie jest natężenie prądu w uzwojeniu wtórnym transformatora, jeżeli napięcie na tym uzwojeniu wynosi 22 000 V, a napięcie na uzwojeniu pierwotnym 2 200V?
2. Pierwotne uzwojenie transformatora zawiera 1 000 zwojów, a wtórnie 10 000 zwojów. Do uzwojenia pierwotnego dołączono prąd o natężeniu 100 A. Jakie napięcie i natężenie prądu panuje w uzwojeniu wtórnym, jeżeli na uzwojeniu pierwotnym napięcie wynosi 5 000 V?
Mam prośbe, mógłby mi ktoś zrobić te dwa zadania z fizyki:
1. Do pierwotnego uzwojenia transformatora dopływa z elektrowni prąd o natężeniu 100 A. Jakie jest natężenie prądu w uzwojeniu wtórnym transformatora, jeżeli napięcie na tym uzwojeniu wynosi 22 000 V, a napięcie na uzwojeniu pierwotnym 2 200V?
2. Pierwotne uzwojenie transformatora zawiera 1 000 zwojów, a wtórnie 10 000 zwojów. Do uzwojenia pierwotnego dołączono prąd o natężeniu 100 A. Jakie napięcie i natężenie prądu panuje w uzwojeniu wtórnym, jeżeli na uzwojeniu pierwotnym napięcie wynosi 5 000 V?
Pomóż ktoś w fizyce, przynajmniej w części zadań...
1. Oblicz czas swobodnego spadku metalowej kulki z wysokości 20 m. Przyjmij wartość przyśpieszenia ziemskiego g = 10m/s^2 i pomiń opór powietrza.
2. W widmie fal elektromagnetycznych fale radiowe są falami najdłuższymi. Jakiej długości fale elektromagnetyczne emituje stacja radiowa nadająca w Warszawie na częstotliwości f = 98,8 MHz.
3. Silnik suszarki do włosów ma moc 1000 W. Ile energii należy dostarczyć suszarce, aby silnik mógł pracować w ciągu 10 min?
4. Z jaką siłą oddziałują na siebie dwie jednakowe kulki metalowe, z których jedna ma ładunek 3q, a druga 5q, po zetknięciu ich i ponownym oddaleniu na odległość r?
5. Huśtawka przebywa drogę pomiędzy dwona najdalszymi wychyleniami w czasie 1,5 s. Oblicz okres drgań tej huśtawki. W jakim położeniu siodełko ma największą szybkość?
6. Człowiek słyszy dźwięki o częstotliwościach z zakresu od 16 Hz do 20000 Hz. Oblicz najmniejsza i największą długość fal dźwiękowych, które słyszy człowiek.
_________________ Take Me Home, United Road
To the place That I belong
To Old Trafford
To see United
Take Me Home, United Road
mariusz_nh - zrobię Ci to za 10 zł, bo mimo że to banalnie proste to żeby ładnie to zrobić to trzeba trochę czasu przy tym spędzić. Jeżeli chcesz zaś za darmo to siadaj i rób sam - izi.
mariusz_nh [Usunięty]
Wysłany: Czw Gru 31, 2009 19:51
Bartek sam jesteś żenujący i weź się odwal i krytykuj se kur.. kogoś innego
i co z tego ze z KRAKOWA????
a po drugie nie mam czasu
Ostatnio zmieniony przez mariusz_nh Czw Gru 31, 2009 19:52, w całości zmieniany 1 raz
Mógłby mi ktoś łopatologicznie chociaż wytłumaczyć jak to zrobić?
Rozwiąż równianie:
0,2x + 0,5x + 5(5x-1) - 2,7x = 6,5
0,3(0,4x-1,2) + 0,36x = 0,6
Z góry dzięki... Możecie mi wytłumaczyć lub zrobić obojętnie. Tylko wytłumaczyć tak aby zrozumiał. Dziękuję jeszcze raz.
_________________ Nie pisać w sprawie wymiany lub kupna/sprzedaży.
Nie wymieniam się, nie kupuję ani nie sprzedaję!
---
Zapraszam do mojej galerii autografów
www.gallerymackinho7.fotopic.net
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum