_________________ \\\"- I tak nie umiał grać. Chciałem go do drużyny rezerw! - Bill Shankly na temat zawodnika Celticu - Lou Macari, który zlekceważył Liverpool, faworyzując Manchester United w sprawie ewentualnego transferu.\\\"
moze wiecie dlaczego Edyp jest postacia ponadczasowa? bo mam napisac cos takiego na 250 słow ( ) a w ogole tego nie rozumiem... jakby co to na jutro to mam
Dla starożytnych była to postać uniwersalna, uosabiała nierozwiązalne sprzeczności i problemy dotyczące losu wszystkich ludzi. Dzieje się tak, gdyż bohater jest postawiony w obliczu wyborów pewnych dróg postępowania, z których jedna jest drugiej przeciwna i bez względu na to którą wybierze i tak ściągnie na siebie nieszczęście. Starożytni Grecy ukazywali kwestię wyboru w innym kontekście. Istotą tragedii greckiej było fatum, tajemnica przeznaczenia, losu. Bohater tragedii antycznej obciążony jest hamartią- winą tragiczną, która sprawia, że każdy jego ruch nawet w dobrych zamiarach, pogarsza sytuację. Tragedia w odbiorcy ma wzbudzać litość. Te terminy zawdzięczamy Arystotelesowi. Grecki filozof sformułował teorię tragedii i bohatera tragicznego.
Litość i trwoga to uczucia, które ma odczuwać widz przedstawienia, oglądając perypetie bohatera. Litość czuje, gdyż bohater nie popełnił mu zarzucanej zbrodni, a trwogę, gdyż on sam mógłby się znaleźć na miejscu nieszczęsnego bohatera. Połączenie tych emocji doprowadza nas zdaniem Arystotelesa do oczyszczającego stanu katharsis
znalazlem jeszcze cos takiego ale jak to napisac na 250 slow???!!!
lanie wody to pierwsze czego powinieneś się nauczyć idąc do szkoły...
No niewiem bo u mnie w szkole na rozszerzonym polskim moze ci ocena o dwie w dol isc za lanie wody.
_________________ "Gdy w życiu ludzkim występuje jawnie element nie zbadany i tajemniczy, skłonni jesteśmy od razu wszystko składać na karb jego działania. Jest to wielki błąd. Człowiek sam sobie wykuwa los. Decyduje charakter, świadomość, wiara - nie ślepe i ciemne fluidy."
Profil: autografy piłkarzy
Wysłany: Czw Paź 23, 2008 17:44
Ja także potrzebuję pomocy. Otóż muszę na plastykę namalować farbami coś wspólnego z odzyskaniem niepodległości przez Polskę, i na razie nic nie przychodzi mi do głowy. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o pomoc.
Narysuj gościa na koniu który trzyma w ręku polską flagę.
_________________ "Gdy w życiu ludzkim występuje jawnie element nie zbadany i tajemniczy, skłonni jesteśmy od razu wszystko składać na karb jego działania. Jest to wielki błąd. Człowiek sam sobie wykuwa los. Decyduje charakter, świadomość, wiara - nie ślepe i ciemne fluidy."
Profil: Autografy uczestników MŚ
Kolekcjoner od: 08.2006
Wysłany: Czw Paź 23, 2008 17:50
pitasek5 napisał/a:
Ja także potrzebuję pomocy. Otóż muszę na plastykę namalować farbami coś wspólnego z odzyskaniem niepodległości przez Polskę, i na razie nic nie przychodzi mi do głowy. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o pomoc.
Możesz też narysować polską flagę i nieśmiertelnik
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum