Profil: autografy piłkarzy
Kolekcjoner od: czerwiec 2008
Wiek: 18 Dołączył: 17 Maj 2008 Posty: 1282 Skąd: z SektorFana.pl
Wysłany: Nie Lis 22, 2009 14:18 Literatura sportowa
Ten temat dotyczy książek o tematyce sportowej.
Wiem, że są osoby spośród Was, które kupują i czytają książki min. piłkarskie. Jeśli ktoś ma ochotę, można zachęcić kogoś do przeczytania danej książki, polecić ją, a także pochwalić się literaturą sportową, którą posiadacie.
Moje książki:
"Moja historia futbolu" Stefan Szczepłek, tom 1 i tom 2
"Z piłką do Europy" Roman Hurkowski
Kolekcja "Najlepsze kluby Europy"
Wysłany: Nie Lis 22, 2009 15:36
Książki o tematyce sportowej z mojej 'bilbioteczki':
Biografie i autobiografie:
-Adam Małysz "Moje Życie" - fajna biografia, szybko się czyta (jakieś trzy dni)
-V. Blackburn "David Beckham - Barwy Zdrady" - trochę zamulająca - przyznam, że nigdy jej nie przeczytałem do końca
-Jerzy Dudek "Uwierzyć w siebie" - naprawdę świetna autobiografia, najlepsza jaką czytałem
-George Best "Strzał w przerwie" - także świetna książka - zawiera anegdoty, śmieszne sytuacje, które wspomina George Best
-R. Castro "Garrincha - Samotna Gwiazda" - najlepsza biografia jaką czytałem, wiele nawet najdrobniejszych szczegółów.. Podziwiam autora, że chciało mu się doszukiwać nawet najmniejsze informacje
-W. Clarkson "Ronaldo" - podobnie jak biografia Beckhama - trochę zamula, ale kiedyś jeszcze do niej wrócę.
-Diego Maradona "El Diego" - słaby styl, dominacja opisów nad dialogami.
Książki/Albumy:
-A. Konieczny, J. Kukulski "Najlepsi piłkarze świata A-Z" (wydanie z 1978r.) - wspaniała książka (już brakuje mi epitetów)
-"Polskie orły" - książka wydana z okazji MŚ 2002
-P. Zarzeczny "Polska Gola" - historia polskiej piłki, MŚ 2002
-"Mundial 2006" - z komentarzem Kazimierza Górskiego
-"Mistrzostwa Świata 2002" - przedstawia prezentację 32 zakwalifikowanych drużyn
-C. Gifford "Piłka Nożna" - poradnik
-"Mistrzostwa Świata 2006 - Vademecum Kibica" - album przedstawiający wszystkie niemieckie areny MŚ '06
Inne:
-"Kolekcja EURO 2008 - Wszystko o Mistrzostwach Europy w piłce nożnej" - dodatek do Przeglądu Sportowego
-"Viva Futbol" - Encyklopedia Mistrzostw Świata wydana w okazji MŚ w Korei i Japonii (18 numerów)
DVD:
-"Historia Futbolu" - 7 płyt DVD - wywiady z gwiazdami światowego futbolu (di Stefano, Schiaffino, Winterbottom, Buzanszky, Rossi, Iribar, Baggio, Dada Maravilha, Grosics, Suarez, Rivelino, Pele, Ronaldo, Zizinho...) - i oczywiście przybliżona historia piłki nożnej - warto zobaczyć
-"Champions of Europe 1955-2005" - przedstawia wszystkie finały Pucharu Europy
-"Najwspanialsze chwile w historii futbolu" - kolekcja Rzeczpospolitej wydana z okazji 100-lecia FIFA
Trochę się tego uzbierało. W najbliższym czasie dojdzie autobiografia Diego Maradony "El Diego" - ciekawie się zapowiada.
Ostatnio zmieniony przez gelu Nie Gru 27, 2009 13:20, w całości zmieniany 2 razy
wydana przez szwabow dlatego tylu przedstawicieli bundesligi
_________________ "Tak. To ja ustalam skład. Co do meczu z Realem to jeszcze się zastanawiam czy zmiażdżyć ich jak walec, czy zmielić jak maszynka do mięsa"
Carlo Ancelotti
Pamiętam, gdy kolega z reprezentacji Francji powiedział mi kiedyś: „gdy nosisz koszulkę Milanu, to znaczy, że odniosłeś sukces”.
jedynymi ciekawymi książkami o piłce, które czytałem to biografie Colliny i M. Wierzbowskiego. ponadto posiadam kilka encyklopedii FUJI i almanachów Widzewa. reszta jest niewarta zajmowania miejsca na półce.
_________________ Gdyby los dał Ci podpowiedź, pewnie byś się śmiał,
nie uwierzyłbyś, że zginiesz pod kołami aut.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum