Poprzedni temat «» Następny temat
Literatura sportowa
Autor Wiadomość
Unkas 

Wysłany: Czw Lis 26, 2009 13:29   

W mojej "bibliotece" domowej głównie figurują książki o pierwszej oraz drugiej wojnie światowej. Z utworów o tematyce piłkarskiej mam jedynie książkę, pt. "Wójcik i jego biało-czerwoni". Bardzo ciekawa książka. Mogłem trochę ponadrabiać braki z historii polskiego futbolu akurat z tego okresu. Książki na temat piłki nożnej wypożyczam głównie z biblioteki. Przeczytałem już m.in. dwie książki o Zbigniewie Bońku, pt. "Zbigniew Boniek prosto z Juventusu" oraz "Zbigniew Boniek w polu karnym". Po tej lekturze zmotywowałem się do usilniejszych prób zdobycia autografu co zaowocowało nabyciem oryginalnej sygnatury tego piłkarza.

grzegorz14 

Profil: Autografy sportowe
Kolekcjoner od: 14.07.2006
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 18:43   

Ja podczas tej przerwy świątecznej mam zamiar przyrobić sobie "Pele - autobiografia". Zapowiada się ciekawa lektura

Jarzab93 

Profil: autografy piłkarzy
Kolekcjoner od: czerwiec 2008
Wysłany: Nie Gru 27, 2009 12:02   

Dzisiaj dostałem autobiografię Diego Maradony pt. El Diego. Mam nadzieję, że okaże się dobrą książką.

I like to see when you dance. It's amazing for show. I like to feel when your legs make me losing control.

tomek94 

Wysłany: Nie Gru 27, 2009 12:19   

Ja posiadam takie:

Piłka Nożna [1001 fotografii] - różne fotografie oraz kilkanaście krótkich tekstów

Arsenal- Słynne kluby piłkarskie - o Arsenalu, fajnie się czyta, dość ciekawa

Perry Groves - We all live in a World - jeszcze nie zacząłem

Arsenal Membership Yearbook 08/09 - książka jest super, opisuje mecze z poprzedniego sezonu, są ciekawe zdjęcia z treningów, ankiety o zawodnikach, itd.

W planach mam zakup książek:

Biografia - Tony Adams

Biografia - Cesc Fabregas "Young Gunner"

Futbolowa Gorączka - Nicka Hornby'ego - każdy fan Arsenalu powinien ją mieć
Ostatnio zmieniony przez tomek94 Nie Gru 27, 2009 12:32, w całości zmieniany 3 razy  

gelu 

Profil: Autografy uczestników MŚ
Kolekcjoner od: 08.2006
Wysłany: Nie Gru 27, 2009 13:17   

Jarzab93 napisał/a:
Dzisiaj dostałem autobiografię Diego Maradony pt. El Diego. Mam nadzieję, że okaże się dobrą książką.

Przeczytałem ją jakiś miesiąc temu.

Książka nawet ciekawa, ale napisana słabym stylem. W cholerę powtórzeń i zabiegów stylistycznych polegających na powtórzeniu złożonej z paru słów części zdania (chyba ma to służyć podkreśleniu danej sytuacji, upewnieniu czytelnika, że naprawdę tak było). Np. "**** ich mać, gdyby pozwolili mi być na tym boisku rok wcześniej, tylko rok wcześniej" albo "W środę graliśmy z Union w Santa Fe; następnego dnia - następnego dnia! - mecz towarzyski w San Justo [...]"

Na dłuższą metę jest to wkurzające. Niepotrzebnie też wrzuca przekleństwa w niektórych sytuacjach. Niby mają służyć uwydatnieniu emocji, ale gdzieniegdzie są wrzucone naprawdę niepotrzebnie. Mało dialogów, więcej opisów.

No ale autobiografia jako całość nawet niezła. Można się dużo dowiedzieć o drużynie Albicelestes z lat 80. i 90.
Ostatnio zmieniony przez gelu Nie Gru 27, 2009 13:18, w całości zmieniany 1 raz  

grzegorz14 

Profil: Autografy sportowe
Kolekcjoner od: 14.07.2006
Wysłany: Nie Gru 27, 2009 16:50   

Ostatnio przeczytałem "Pele-autobiografia"

Polecam, wiele się dowiedziałem o Rep.Brazylii z lat 1950-1970, poznałem wiele nazwisk których przedtem nie znałem, sądzę że ta książka pomoże mi w dalszym kolekcjonerstwie ;)

Marcinos 

Kolekcjoner od: od 2003 roku bilety
Wysłany: Pią Mar 05, 2010 16:50   

Chyba jedyna moja sportowa książka to:
"Historia Srebra" o ta http://www.sendsport.pl/p...Kuby-Atysa.html wygrana kilka lat temu w radiu Olsztyn :)

Jesteś w porządku.

gelu 

Wysłany: Pią Mar 05, 2010 17:01   

grzegorz14 napisał/a:
Ostatnio przeczytałem "Pele-autobiografia"

Polecam, wiele się dowiedziałem o Rep.Brazylii z lat 1950-1970, poznałem wiele nazwisk których przedtem nie znałem, sądzę że ta książka pomoże mi w dalszym kolekcjonerstwie ;)

Jakieś dwa miesiące temu także przeczytałem tą książkę (kupiłem w SendSportcie).

Faktycznie, można się dowiedzieć trochę o Brazylii z lat 50., 60. i 70., ale oczekiwałem po tej książce czegoś więcej. Do biografii o Garrinchy nawet się nie umywa ;] . Liczyłem na więcej ciekawostek, rozmów pomiędzy piłkarzami, itp. A te uczestnictwa Brazylii w MŚ 1958-1970 sa IMO napisane na odpierdziel się.

Ostatnio przeczytałem także książki:
-Z. Boniek "Prosto z Juventusu"
-A. Gowarzewski, B. Gryszczyk, A. Konieczny "Od Realu do Ajaxu" - to jest dopiero rewelacyjna książka. Chyba najlepsza po biografii Garrinchy jaką czytałem. Masa szczegółów i szczególików z historii europejskich pucharów od 1956r. do 1975r. Gorąco polecam!

mic132 

Profil: autografy
Kolekcjoner od: 2009-02
Wysłany: Pią Mar 05, 2010 19:28   

A nie znacie może jakiejś książki o Realu Madryt?
And it makes me wonder."

mleko 

Profil: Autografy, Szaliki
Kolekcjoner od: Listopad 2008
Wysłany: Pią Mar 05, 2010 19:34   

Dziś skończyłem czytać książkę o Biranie Clough. To był koles, a książka opisuje dokładnie jaki był, dla mnie osobiście taki Mourinho. Zdecydowanie polecam, jest chyba nawet film.

qba9513 

Profil: Autografy
Kolekcjoner od: 2008-11
Wysłany: Pon Mar 08, 2010 19:17   

gelu napisał/a:
-R. Castro "Garrincha - Samotna Gwiazda"

M.in. dzięki komentarzowi Gela zdecydowałem się kupić tą biografie i muszę przyznać, że jest poprostu genialna. Fajnie się czyta, jest wiele ciekawych informacji i rozmów. Teraz przymierzam się do kupna autobiografii albo Pele albo Jerzego Dudka.

Mateqi 

Profil: Autografy,Bilety,Szaliki
Kolekcjoner od: 08.08.2008
Wysłany: Pon Mar 08, 2010 19:51   

ja ostatnio przeczytałem wypożyczoną z biblioteki książkę "Jak grać w piłkę nożną" polecam fajne opisy taktyki itp :P

Bo dla mnie to coś więcej niż kolekcja...!

gelu 

Wysłany: Nie Maj 09, 2010 13:39   

Ostatnio przeczytałem:

R. Hurkowski, A. Person "Boniek i inni - Moi rywale" - książka na jeden wieczór opisująca najlepszych piłkarzy w latach 80. z komentarzem Zbyszka Bońka. Książka ciekawa, można się dowiedzieć czegoś nowego o niektórych piłkarzach ;] .

B. Tomaszewski "Łączymy się ze stadionem" - jestem jak na razie w połowie. Jedna z leszych książek jakie czytałem. Napisana rewelacyjnym językiem (szczególnie jak się jest po książce Maradony). Opisuje początki polskiej piłki nożnej, uczestnictwo naszych w MŚ '74, IO '72, IO '76 (książka jest z 1979r.). Zawiera także wiele anegdot, refleksji dotyczących pracy sprawozdawcy sportowego.
Ostatnio zmieniony przez gelu Nie Maj 09, 2010 13:39, w całości zmieniany 1 raz  

Concacaf 

Profil: Autografy,bilety.
Wysłany: Nie Maj 09, 2010 15:26   

Ostatnio: Jarosław Wąsowicz "Biało-zielona Solidarność"
O politycznych nastawieniach kibiców Lechii w 1981-1989. Ciekawa książka opisująca walki z milicją, władzami i historię Lechii Gdańsk.

Woland 

Wysłany: Pon Maj 10, 2010 07:46   

Ostatnio przeczytałem lekturę obowiązkową dla każdego polskiego kibica Juve, a więc:
Zbigniew Boniek - "Prosto z Juventusu" :)
"Gdy w życiu ludzkim występuje jawnie element nie zbadany i tajemniczy, skłonni jesteśmy od razu wszystko składać na karb jego działania. Jest to wielki błąd. Człowiek sam sobie wykuwa los. Decyduje charakter, świadomość, wiara - nie ślepe i ciemne fluidy."

Odpowiedz do tematu