W mojej "bibliotece" domowej głównie figurują książki o pierwszej oraz drugiej wojnie światowej. Z utworów o tematyce piłkarskiej mam jedynie książkę, pt. "Wójcik i jego biało-czerwoni". Bardzo ciekawa książka. Mogłem trochę ponadrabiać braki z historii polskiego futbolu akurat z tego okresu. Książki na temat piłki nożnej wypożyczam głównie z biblioteki. Przeczytałem już m.in. dwie książki o Zbigniewie Bońku, pt. "Zbigniew Boniek prosto z Juventusu" oraz "Zbigniew Boniek w polu karnym". Po tej lekturze zmotywowałem się do usilniejszych prób zdobycia autografu co zaowocowało nabyciem oryginalnej sygnatury tego piłkarza.
Piłka Nożna [1001 fotografii] - różne fotografie oraz kilkanaście krótkich tekstów
Arsenal- Słynne kluby piłkarskie - o Arsenalu, fajnie się czyta, dość ciekawa
Perry Groves - We all live in a World - jeszcze nie zacząłem
Arsenal Membership Yearbook 08/09 - książka jest super, opisuje mecze z poprzedniego sezonu, są ciekawe zdjęcia z treningów, ankiety o zawodnikach, itd.
W planach mam zakup książek:
Biografia - Tony Adams
Biografia - Cesc Fabregas "Young Gunner"
Futbolowa Gorączka - Nicka Hornby'ego - każdy fan Arsenalu powinien ją mieć
Ostatnio zmieniony przez tomek94 Nie Gru 27, 2009 12:32, w całości zmieniany 3 razy
Profil: Autografy uczestników MŚ
Kolekcjoner od: 08.2006
Wysłany: Nie Gru 27, 2009 13:17
Jarzab93 napisał/a:
Dzisiaj dostałem autobiografię Diego Maradony pt. El Diego. Mam nadzieję, że okaże się dobrą książką.
Przeczytałem ją jakiś miesiąc temu.
Książka nawet ciekawa, ale napisana słabym stylem. W cholerę powtórzeń i zabiegów stylistycznych polegających na powtórzeniu złożonej z paru słów części zdania (chyba ma to służyć podkreśleniu danej sytuacji, upewnieniu czytelnika, że naprawdę tak było). Np. "**** ich mać, gdyby pozwolili mi być na tym boisku rok wcześniej, tylko rok wcześniej" albo "W środę graliśmy z Union w Santa Fe; następnego dnia - następnego dnia! - mecz towarzyski w San Justo [...]"
Na dłuższą metę jest to wkurzające. Niepotrzebnie też wrzuca przekleństwa w niektórych sytuacjach. Niby mają służyć uwydatnieniu emocji, ale gdzieniegdzie są wrzucone naprawdę niepotrzebnie. Mało dialogów, więcej opisów.
No ale autobiografia jako całość nawet niezła. Można się dużo dowiedzieć o drużynie Albicelestes z lat 80. i 90.
Ostatnio zmieniony przez gelu Nie Gru 27, 2009 13:18, w całości zmieniany 1 raz
Polecam, wiele się dowiedziałem o Rep.Brazylii z lat 1950-1970, poznałem wiele nazwisk których przedtem nie znałem, sądzę że ta książka pomoże mi w dalszym kolekcjonerstwie
Wysłany: Pią Mar 05, 2010 17:01
grzegorz14 napisał/a:
Ostatnio przeczytałem "Pele-autobiografia"
Polecam, wiele się dowiedziałem o Rep.Brazylii z lat 1950-1970, poznałem wiele nazwisk których przedtem nie znałem, sądzę że ta książka pomoże mi w dalszym kolekcjonerstwie
Jakieś dwa miesiące temu także przeczytałem tą książkę (kupiłem w SendSportcie).
Faktycznie, można się dowiedzieć trochę o Brazylii z lat 50., 60. i 70., ale oczekiwałem po tej książce czegoś więcej. Do biografii o Garrinchy nawet się nie umywa . Liczyłem na więcej ciekawostek, rozmów pomiędzy piłkarzami, itp. A te uczestnictwa Brazylii w MŚ 1958-1970 sa IMO napisane na odpierdziel się.
Ostatnio przeczytałem także książki:
-Z. Boniek "Prosto z Juventusu"
-A. Gowarzewski, B. Gryszczyk, A. Konieczny "Od Realu do Ajaxu" - to jest dopiero rewelacyjna książka. Chyba najlepsza po biografii Garrinchy jaką czytałem. Masa szczegółów i szczególików z historii europejskich pucharów od 1956r. do 1975r. Gorąco polecam!
_________________ "If there's a bustle in your hedgerow, don't be alarmed now,
It's just a spring clean for the May queen. Yes, there are two paths you can go by, but in the long run
There's still time to change the road you're on.
And it makes me wonder."
Dziś skończyłem czytać książkę o Biranie Clough. To był koles, a książka opisuje dokładnie jaki był, dla mnie osobiście taki Mourinho. Zdecydowanie polecam, jest chyba nawet film.
_________________ "Będę musiał dziś odśnieżyć 300m2 globalnego ocieplenia."
M.in. dzięki komentarzowi Gela zdecydowałem się kupić tą biografie i muszę przyznać, że jest poprostu genialna. Fajnie się czyta, jest wiele ciekawych informacji i rozmów. Teraz przymierzam się do kupna autobiografii albo Pele albo Jerzego Dudka.
Wysłany: Nie Maj 09, 2010 13:39
Ostatnio przeczytałem:
R. Hurkowski, A. Person "Boniek i inni - Moi rywale" - książka na jeden wieczór opisująca najlepszych piłkarzy w latach 80. z komentarzem Zbyszka Bońka. Książka ciekawa, można się dowiedzieć czegoś nowego o niektórych piłkarzach .
B. Tomaszewski "Łączymy się ze stadionem" - jestem jak na razie w połowie. Jedna z leszych książek jakie czytałem. Napisana rewelacyjnym językiem (szczególnie jak się jest po książce Maradony). Opisuje początki polskiej piłki nożnej, uczestnictwo naszych w MŚ '74, IO '72, IO '76 (książka jest z 1979r.). Zawiera także wiele anegdot, refleksji dotyczących pracy sprawozdawcy sportowego.
Ostatnio zmieniony przez gelu Nie Maj 09, 2010 13:39, w całości zmieniany 1 raz
Ostatnio: Jarosław Wąsowicz "Biało-zielona Solidarność"
O politycznych nastawieniach kibiców Lechii w 1981-1989. Ciekawa książka opisująca walki z milicją, władzami i historię Lechii Gdańsk.
Ostatnio przeczytałem lekturę obowiązkową dla każdego polskiego kibica Juve, a więc:
Zbigniew Boniek - "Prosto z Juventusu"
_________________ "Gdy w życiu ludzkim występuje jawnie element nie zbadany i tajemniczy, skłonni jesteśmy od razu wszystko składać na karb jego działania. Jest to wielki błąd. Człowiek sam sobie wykuwa los. Decyduje charakter, świadomość, wiara - nie ślepe i ciemne fluidy."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum