No właśnie jak w tytule tematu. Świńska grypa. Co to wgl jest?
- To ostra choroba zakaźna. Podobnie jak u ludzi, wirusy wywołują u świń sezonowe epidemie grypy charakteryzujące się dużą liczbą zachorowań, ale niewielką śmiertelnością.
Co nas zaatakowało?
- Zmutowany wirus świńskiej grypy typu H1N1
Jakie są objawy tej grypy u ludzi?
- Z reguły przypominają objawy zwykłej grypy. Czyli gorączka, osłabienie, utrata apetytu, bóle mięśni i kaszel. Mogą też pojawić się nudności, wymioty i biegunk
Jak groźny dla ludzkiego zdrowia i życia jest wirus świńskiej grypy?
- Podobnie jak w przypadku zwykłej grypy choroba przebiega różnie - od stosunkowo łagodnych objawów aż do ciężkiej choroby grożącej życiu.
Podajcie wdg was sposoby jak można się przed tym ochronic. Porozmawiajmy czy wirus może dotrzec do Polski.Niech każdy wie o tym gdyż jest to sprawa obecnie ważna.
Zapraszam do dyskusji
_________________ ''Polska-naród wspaniały, tylko ludzie k*#@^!''
Nic tylko pogratulować. Ludzie umierają a ten się cieszy ze, mięso będzie taniej, brawo.
wojtasek1994 napisał/a:
Ta uważaj, bo sie zarazisz
Lepiej żebyście się nie zdziwili.
_________________ \\\"- I tak nie umiał grać. Chciałem go do drużyny rezerw! - Bill Shankly na temat zawodnika Celticu - Lou Macari, który zlekceważył Liverpool, faworyzując Manchester United w sprawie ewentualnego transferu.\\\"
Ostatnio zmieniony przez Fler Pon Kwi 27, 2009 16:38, w całości zmieniany 1 raz
Profil: Autografy piłkarskie
Kolekcjoner od: autografów od sierpnia \'08
Wysłany: Pon Kwi 27, 2009 16:43
Cały Czarek. Żal mi też tych którzy naśmiewają się z tego. Na dzień dzisiejszy zginęło ok.90 ludzi! A prawie 2000 tys. wciąż jest chorych.Nie jest to temat śmieszny-ale ważny! Nie ma z czego się śmiac.Możliwe że epidemia dojdzie do Polski i zobaczymy czy bd sie smial ze swojej szyneczki. Albo gdy ktoś z twojej rodziny ciężko zachoruje.
Myślę że większosc z was chyba sobie nie zdaje sprawy że jest to zmutowany wirus. Wirus tej grypy to połączenie grypy ludzkiej+ptasiej+świńskiej. Nie jest to grypa o której większosc ''Czarków'' myśli. Jest to ciężka choroba a co pokazują statystyki-nawet śmiertelna Troche serca ludzie! Niektórzy z was jak faszyści się zachowują.Narazie giną Meksykanie.. zobaczymy co może byc potem.
Pozdrawiam wszystkich mądrych (np.Flera) oraz anty-mądrych czyli Czareczka.
P.S. Wojtasek może i się zaraże a może i ty się zarazisz. Nigdy nie wiadomo
Ostatnio zmieniony przez Nowik Pon Kwi 27, 2009 16:44, w całości zmieniany 1 raz
Fler, a czego ty wymagasz od niedojrzałego emocjonalnie 14-latka. Jakby jego matka/ojciec/rodzeństwo zachorował/a/o, i zmarła to by wiedział jaki ból przeżywają tamci ludzie... Tyle ode mnie...
Wysłany: Pon Kwi 27, 2009 16:48
Po Czarku można się wszystkiego spodziewac ale nie sądziłem że wojtasek jest takim ignorantem. Uważałem go za o wiele mądrzejszego.
P.S. Miło że mnie popieracie. Jedni mądrzy którzy widzą że nie jest to wcale śmieszne
Miło że nie jestem jedynym który sądzi że jest to straszna śmiertelna choroba która może dotknąc każdego z nas. I że może nastąpic wielka epidemia w której będą ginąc ludzie Nie ważne jacy.
Ja także popieram Nowik_gda Cię. Uważam,ze sprawa jest ważna i poważna. Dobrze jest wiedzieć jak się uchronić i nie narażać swojego orgnizmu na takiego typu choroby. Osoby,które potrafią się cieszyć z faktu,że "szyneczka" potanieje są poprostu śmieszni.Powoli to robi się tragedia, wielka epidemia,która niestety niesie za sobą kolejne ofiary. Cóż trzeba uważać i mieć nadzieję,że do Polski jednak ona nie dojdzie
Pozdrawiam wszystkich mądrych (np.Flera) oraz anty-mądrych czyli Czareczka.
Mój nick to Czarek. A to :
Cytat:
Szyneczka przynajmniej potanieje.
Była ironia, a wy nagle, że nie jestem fajny
Wg. mnie na razie nie ma się czym przejmować, kiedy nie ma jeszcze tego w Polsce, owszem, giną ludzie, ale ja bym tak nie przeżywał, choć jest to poważna sprawa, a najgorsze jest to, że już dotyczy Europy.
_________________ "Będę musiał dziś odśnieżyć 300m2 globalnego ocieplenia."
Profil: Autografy
Kolekcjoner od: Szczęśliwi czasu nie liczą ...
Wiek: 18 Dołączył: 10 Kwi 2008 Posty: 230 Skąd: Grudziądz
Wysłany: Pon Kwi 27, 2009 17:11
Widzę, że mój post został skasowany .. ale to co tam pisało to po prostu prawda. Jeśli ktoś chce o tym popisac zapraszam na www.onet.pl ale zlitujcie się ! to jest Forum KOLEKCJONERSKIE Po za tym dlaczego takie tematy nie były tworzone gdy się pojawiło H5N1 ? Lub gdy się zaczął sezon zachorowań na 'normalną' grypę ? Bo Nowik obejrzał wiadomości i chciał pokazac swoją wiedzę wklejając rozmowę z jakimś ekspertem...
Narazie cierpi Meksyk. Są już przypadki w USA. Dziś odnotowano przypadek w Hiszpanii u turysty który powrócił z Meksyku. To, że ten wirus dotrze do Polski to jest tylko kwestia czasu.
Teraz cos nei na temat. Zauważyłem, że gdy np. Nowik się z kimś kłóci a ktoś go poprze to zaraz wychwala tego kto mu przyznał rację i przez najbliższe 3 posty krytykuje tego z kim się kłócił. Powiem tak Nowik : Tak szacunku nie zdobędziesz.
Tyle ode mnie
Dobrze jest wiedzieć jak się uchronić i nie narażać swojego orgnizmu na takiego typu choroby.
Tzn. jak?
_________________ \\\"- I tak nie umiał grać. Chciałem go do drużyny rezerw! - Bill Shankly na temat zawodnika Celticu - Lou Macari, który zlekceważył Liverpool, faworyzując Manchester United w sprawie ewentualnego transferu.\\\"
No to skasujmy wszystkie inne dzialy a zostawmy tylko dwa związane z kolekcjonerstwem.
Mario napisał/a:
Dobrze jest wiedzieć jak się uchronić i nie narażać swojego orgnizmu na takiego typu choroby.
Tzn. jak?
NA TO NIE MASZ SZCZEPIONKI!
Musiałem tak napisać, ale to prawda, może szczepionka na grypę normalną zadziałać na 3/2000 osób, na razie nie przeżywam tego, ale wg. mnie temat zbędny. Choć szkoda mi ludzi zarażonych na ową chorobę. Nie chciałbym być na ich miejscu.
_________________ "Będę musiał dziś odśnieżyć 300m2 globalnego ocieplenia."
Wysłany: Pon Kwi 27, 2009 17:41
Ja także nie przeżywam. Narazie nie mam czego. Niestety nasz rząd nic nie robi i zamiast robic kontrolę wracających z Meksyku oni tylko rozdają ulotki. Tłumaczą się że nie stac ich na ''kosztowny'' sprzęt. Do cholipy.Liczy sie kasa czy życie ludzi? Niestety bd pewnie najbardziej narażeni na tą epidemię. Nasz rząd nic nie robi żeby temu zapobiec. Szpitale nie są przygotowane nawet na przyjęcie nikogo z ową grypą.Jedna z gazet zrobiła prowokację. Typo zadzwonił do Szpitala i zaczął tłumaczyc że wrócił z Meksyku i ma chyba objawy świńskiej grypy.Że boli go głowa,ma katar i kaszle. Lekarz powiedział że "Nikt pana nie przyjmie z podejrzeniem świńskiej grypy, na Boga żywego!". Oznajmił także że nie może wyslac po chorego karetki! Dla mnie jest to parodia. Kolejny przyklad to np. to iż Polska nie zawalczyla aby byc jednymi z pierwszych ktorzy otrzymuja po 8 tygodniach szczepionkę.Jest ona dopiero opracowywana i ma byc gotowa za 8 tygodni. Niestety Polska może otrzymac ją jako jedna z ostatnich państw. A wtedy może byc za późno. Ehh.. Innymi słowy nie jesteśmy wgl przgotowani na pojawienie się świńskiej grypy. W razie pojawienia się epidemi nikt nie zrobi nic. Ludzię bd chorowac.. A rząd pewnie nawet nie zareaguje. Czarno to widzę w wykonaniu Polski. Oby wirus nie doszedl do nas bo bd wyjątkowo ciężko!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum