Poprzedni temat «» Następny temat
Antagonistyczne zależności w kolekcjonerstwie
Autor Wiadomość
Maciek 19G48 

Profil: Autografy
Kolekcjoner od: Kwietnia 2008
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 20:41   Antagonistyczne zależności w kolekcjonerstwie

Od pewnego czasu zaobserwowałem pewne zjawisko - wrogość między kolekcjonerami . Wydaje mi sie że część z nas nie zbiera po to aby mieć fajną kolekcje tylko po to aby być od kogoś lepszym , aby coś udowodnić , w każdy możliwy sposób .. . Antagonia określa wzajemnie wrogą rlacje . Wiele osób którym wcale nie tak dawno ( 3 - 4 miesiące temu ) pomagałem , wprowadzałem w temat kolekcjonerstwa , dawałem rady , odpowiadałem na każde ich pytanie , stają się wielkimi znawcami tematu , pastwią się nad jakimiś początkującymi , a zapomnieli o tym że sami nie lepiej zaczynali . Ci sami którzy nie dawno pytali sie mnie co to IRC , nie odpowiadają na pytania które im zadaje , nic nie mówią na temat swoich przesyłek , bo chyba zapomnieli jak wiele mi zawdzięczją . Opisuje to na swoim przykładze , ale myśle że spotkał sie z tym każdy kolekcjoner z dłuższym stażem .

Zanim ktokolwiek napisze coś w tym temacie , niech zastanowi się jak to jest z nim ( nie kryjmy że duża część osób na tym forum ledwo zaczyna - a już są wielkimi znawcami ) .

Mam nadzieje że da to wam do myślenia .

pozdROWienia

Maciek 19G48

kaka 

Wysłany: Czw Mar 05, 2009 20:54   

Wrogość między kolekcjonerami...skąd ja to znam

przeprosiłem dzis ale oczywiscie szanowne GTW musialo temat usunac!!!!trudno,chcialbym tylko pwiedziec ze czlowiek uczy sie na bledach i zadne dogryzanie mi i ni tylko mi ( to sie tez tyczy Nowik czy R@) nic wam nie daje

co bedzie z tego mieli jak mnie wyzwiecie,albo wysmiejecie ze wysylam maile??

tak czytalem posty kolekcjonerow teraz juz majacych znakomite kolekcje,a jak czytalem te posty poczatkowe to np post pod postem prozba o maila czy pytania kto po meilu odpisuje a teraz tacy wielcy kolekcjonerzy :shock: mam nadzieje ze sie cos zmieni,poco sobie wzajemnie przeszkadzac? kmu to potrzebne,moje zachowania wynikaja z tego iz raz cos zrobie zle-np. jakis blad ort. to zaraz 10 osob naraz pisze w SB zebym zainwestowal w slownik,nasmiewaja sie itp.

prosze o nie nasmewanie sie bo ja chce byc takim kolekcjonerem jak np. Rudy,Pycio czyli miec taka swietna kolekcje jak oni!!!

a powinno sie szanowac z innymi kolekcjonerami a nie ze jest grupa ktora ma ponad 1000 postow,ponad 400 grafow i mysli ze moze sie nasmiewac np ze mnie czy Nowika czy R@

powinnismy sie szanowac!!!!!!!!!!!!

[ Komentarz dodany przez: mani: Czw Mar 05, 2009 10:42 pm ]

Temat usunęliśmy, bo był zbędny.

ferrari w rozmowie z pewnym pilkarzem napisał/a:
Zawsze kupuję Pana w Fifie

Mateusz 

Wysłany: Czw Mar 05, 2009 21:14   

Zacznijmy od tego, że niektórzy najzwyczajniej w świecie kolekcjonerami nie są.

paolo 

Wysłany: Czw Mar 05, 2009 21:14   

Jeśli ktoś tak jak kaka myśli, że uważam się za znawcę to się myli. Kolekcjonuję krótki czas i nie uważam się za żadnego eksperta. Jeśli moje posty sprawiają takie wrażenie, przepraszam. Więcej grzechów nie pamiętam i postanawiam poprawę. Co do postu Maćka, ja nie jestem taki, żeby szpanować kolekcją itp. Zbieram dla siebie, wysyłam do tych piłkarzy, których lubię/szanuję i nic nie muszę nikomu udowadniać. Jasne, że chciałbym dorównać Rudemu, kemotkowi czy ToChybaJa?, ale wszystko w swoim czasie. Dla mnie liczy się jakość, nie ilość. To chyba tyle. Pozdrawiam.

Tentego 

Wysłany: Czw Mar 05, 2009 21:22   

Ja od początku istnienia mojego na forum, staram się dziękować za pomoc którą dostałem od różnych userów, oczywiście z mojej strony jak oni mi się coś spytają to oczywiście im nie odmówię, swego czasu paru userów zgłosiło się do mnie o pomoc, lecz pamiętałem jak ja potrzebowałem pomocy(którą czasami teraz i potrzebuję), i również pomogłem innym. Ja również jak Paolo nie jest dla mnie ważne ile grafów będę miał czy dojdę do 100, czy do 200, dla mnie osobiście liczy się jakość zdobytej kolekcji, którą w przyszłości zamierzam przekazać następnemu pokoleniu, lub przekaże moje autografy na jakąś akcje charytatywną.

gollaz 

Profil: autografy, bilety Górnika Zabrze
Kolekcjoner od: bilety od 2000
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 21:26   

kaka, Twój post ma niewiele wspólnego z pierwszym, ale to akurat do Ciebie. Może się będę powtarzał w części, ale nic to.

Zbieram różne pamiątki związane z sportem pewnie dłużej niż Ty i większa część osób na forum ma lat. Od 2000 roku zacząłem zbierać wpierw bilety z imprez sportowych na których sam byłem, potem dostawałem od znajomych, zacząłem się wymieniać przez telegazetę. Dopiero 2 lata temu dowiedziałem się na pewnym forum, że po listach/mailach można od klubów dostać jakieś pamiątki w tym bilety. Gdy na forum PN znalazłem dział o kolekcjonowaniu to co zrobiłem? Zacząłem zadawać dziesiątki pytań? Nie. Przeczytałem wszystkie tematy od deski do deski, żeby nie robić z siebie błazna. A tu co jakiś czas przychodzi kolejna osoba, która robi dokładnie odwrotnie. Ile już takich osób było, które zamiast starać się samemu coś znaleźć zaczęło, dla osoby zajmującej się zbieraniem jakiś czas, zadawać pytania banalne, na które odpowiedzi były podawana dziesiątki razy? I tak co tydzień, dwa nowy "trol", który wszystko chciałby dostać pod nos. Czym więcej zaczniecie myśleć, tym mniej będzie wrogości.

Kibic, zwierze,
fani chuligani,
krew na butach,
morduj razem z nami!

Gall 

Kolekcjoner od: 2oo9
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 21:48   

Ja - owszem, zadaję mnóstwo pytań różnym osobom jak i na forum, ale po to też jest.

Dzieje się tak, że po prostu chcę wiedzieć rzeczy na różne tematy, które mogą mi się przydać w przyszłości.

To forum bardzo mi pomogło, jednych użytkowników bardziej polubiłem drugich mniej.

Mam nadzieję, że nie jestem tym "trolem", gdyż staram się sam szukać, pytać po znajomych i na końcu zapytać się na forum.

Chciałbym też w przyszłości pomagać innym, bo teraz to mam za małą wiedzę na temat kolekcjonerstwa i dopiero zaczynam swą przygodę z owym światem.

Maciek, wiem jak to jest jak komuś kiedyś pomagałeś, a gdy Ty(nie mam tu na myśli Ciebie ani nikogo innego, tak ogólnie) oczekujesz pomocy to jej nie doświadczasz.

Pozdrawiam.

Nowik 

Profil: Autografy piłkarskie
Kolekcjoner od: autografów od sierpnia \'08
Wysłany: Pon Mar 30, 2009 13:05   

Ja - powiem szczerze. Zbieram nawet nie cały rok. Na początku spotkałem się z ogromną wrogością do mnie. Brak pomocy,wyzwiska,śmiech. Znaleźli się na szczęscie także tacy co do kolekcjonerstwa mnie wprowadzili(nie bd mowil konkretnych nicków).

I dzięki nim wiele zawdzieczam! To dzięki nim moja kolekcja się rozrasta w coraz lepsze grafy. Mimo iż kolekcjonuję dłuższy okres czasu zwracają mi uwagę kolekcjonerzy którzy nie dawno zaczęli i którym często pomagałem. Nie wiem także jako normalny kolekcjoner wyzwisk ze strony wielu userów. Mam niestety wielu wrogów ale i przyjaciół. Ciągle dostaje jakieś partyzanckie wiadomości min. od Pana Pycia który mnie bluzga przez gg. Nie wiem co mu i wielu innym to daje wyzywania innych kolegów kolekcjonerów. Jest to bez sensu. Denerwuje mnie także że niektórzy strasznie się puszą jak by kolekcjonowali conajmniej tyle co alojzy którego bardzo szanuję. Często spotykam się z niesprawiedliwoscia wobec mnie. Wiele nie miłych komentarzy od kolekcjonerów którzy w swojej kolekcji mają grafów 5 razy mniej i drużyn takich jak drużyna z 3 ligi austriackiej. Przykro iż mimo tego że staram się byc dla każdego miły każdy mój post musi byc niemilo skomentowany przez wiellluuuu ''doświadczonych'' kolekcjonerów. Ja nigdy nie wywyższam się nad innych. Nie uważam że mam wielką kolekcję i mnóstwo fajnych grafów. Co to da że się popiszesz przed początkującymi i bd ich bluzgał i się z nich naśmiewał?! Od razu się zniechęcą. Jeszcze niedawno wielu z was pytało co to IRC i SASE (ja także!-potrafię się przyznac)

Długo się rozpisalem ale musialem. Jest to naprawdę ważny temat!

Woland 

Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 09:34   

Pamiętajcie, że na cały czas forum wisi Kodeks kolekcjonera

http://kolekcja24.pl/topi...onera-vt364.htm
"Gdy w życiu ludzkim występuje jawnie element nie zbadany i tajemniczy, skłonni jesteśmy od razu wszystko składać na karb jego działania. Jest to wielki błąd. Człowiek sam sobie wykuwa los. Decyduje charakter, świadomość, wiara - nie ślepe i ciemne fluidy."

H7 

Ostrzeżeń:
 2/4/4
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 10:03   

Nowik_gda napisał/a:
Mimo iż kolekcjonuję dłuższy okres czasu zwracają mi uwagę kolekcjonerzy którzy nie dawno zaczęli i którym często pomagałem.

Chyba od tego jest forum, nie?

Nowik_gda napisał/a:
Ciągle dostaje jakieś partyzanckie wiadomości min. od Pana Pycia który mnie bluzga przez gg.

Jeśli pisanie prawdy nazywasz bluzganiem, to wielkie gratulacje.

Nowik_gda napisał/a:
Często spotykam się z niesprawiedliwoscia wobec mnie. Wiele nie miłych komentarzy od kolekcjonerów którzy w swojej kolekcji mają grafów 5 razy mniej i drużyn takich jak drużyna z 3 ligi austriackiej.

Zabronisz im? Zresztą kto jak kto, ale ty na ten temat się nie powineneś wypowiadać, bo masz 100 autografów, a strugasz wielkiego ocha i acha.

Nowik_gda napisał/a:
Ja nigdy nie wywyższam się nad innych.

Wcale. :lol:

Weź ty się nie ośmieszaj już, chociaż z drugiej strony to jedyna rzecz, jaką potrafisz.

Heniek 

Profil: Autografy piłkarzy
Kolekcjoner od: 2008 r.
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 12:50   

Ja np. bardzo pomogłem Swierszczowi i mam nadzieję że jest mi za to wdzięczny.

Pycio napisał/a:
Jeśli pisanie prawdy nazywasz bluzganiem, to wielkie gratulacje.

Mnie również nabluzgałeś więc jeśli dla ciebie ciąg obrazliwych słów jest prawdą, to masz duży problem.

"Niektórzy" userzy forum rzeczywiscie przesadzają.Gdy ktos ma rację,nie mogą tego zniesć i wmawiają mu że jest to nieprawdą.

Ja trochę zawdzięczam założycielowi tego tematu,ponieważ napisał mi coś bardzo ważnego jeśli chodzi o kolekcjonerstwo.Jest to user z zasadami i za to go bardzo szanuję.

H7 

Ostrzeżeń:
 2/4/4
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 13:07   

Heniek napisał/a:
Mnie również nabluzgałeś więc jeśli dla ciebie ciąg obrazliwych słów jest prawdą, to masz duży problem.

No skoro ktoś pisze do mnie PW o treści:

,

to trzeba się dostosować do poziomu.

Heniek 

Profil: Autografy piłkarzy
Kolekcjoner od: 2008 r.
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 13:42   

Prócz obrazliwego słowa-"debilu" nie było tam nic więcej.Słowa "z bandy ch***" były Twoimi słowami,ja je tylko zacytowałem.

Ty te wszystkie wiadomosci zachowujesz ? pewnie masz całe archiwum,jak IPN :lol:

[ Komentarz dodany przez: mani: Nie Kwi 05, 2009 2:46 pm ]

Uspokójcie się.
Ostatnio zmieniony przez Heniek Nie Kwi 05, 2009 13:44, w całości zmieniany 1 raz  

Gall 

Kolekcjoner od: 2oo9
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 15:46   

Heniek napisał/a:
Ja np. bardzo pomogłem Swierszczowi i mam nadzieję że jest mi za to wdzięczny.

Tak,jestem <cwaniak>

Guzik Prawda 

Profil: autografy sekretarek
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 16:00   Re: Antagonistyczne zależności w kolekcjonerstwie

Maciek 19G48 napisał/a:
stają się wielkimi znawcami tematu , pastwią się nad jakimiś początkującymi , a zapomnieli o tym że sami nie lepiej zaczynali

święta prawda! To najbardziej razi mnie na tym forum,ale nie wdaje się w zadne tego typu dyskusje bo to nie ma sensu

Odpowiedz do tematu