Poprzedni temat «» Następny temat
Historia forum
Autor Wiadomość
Woland 

Wysłany: Sro Sie 29, 2007 23:02   Historia forum

Jak to się zaczęło?

Wszystko zaczęło się od pomysłu Administratora Robaka, który założył forum. Pomysł ten przyszedł mu do głowy we wrześniu i tak oto dokładnie 18.09.2006 na darmowym serwerze, powstało forum www.kolekcja.mojeforum.net a po ok. miesiącu www.kolekcja.prv.pl Początki forum nie należały do bardzo dobrych, ale dzięki uporowi i dobrej reklamie z dnia na dzień rozrastaliśmy się. Warto wspomnieć, że przez pierwsze dni działalności głównym stylem był SubSilver. Na serwis przybywali nowi użytkownicy, powstawało coraz więcej ciekawych tematów. Konkurencja była duża, niektórzy z niej chcieli nam uprzykrzyć życie, doprowadzając do rozpadu forum, ale poradziliśmy sobie z nimi. W Marcu 2007 r. statystyki sięgnęły takiego poziomu, że bez problemu pozyskaliśmy sponsora. Został nim Sklep Sportowy ISS który ufundował piłkę Adidas do wygrania w konkursie Ligi Strzelców. Wielkim zwycięzcą I edycji okazał się kowal1071.

Wielka metamorfoza, dalszy rozwój

Miesiąc później forum przeszło spore zmiany. Dzięki panu Markowi Jodko ze strony sklepkibica.com nasz serwis zaczął działać pod nową płatną domeną www.kolekcja.net.pl przy okazji wprowadziliśmy również nową skórkę i logo. To umożliwiło nam dalsze funkcjonowanie. W między czasie dokonaliśmy małej fuzji z konkurencyjnym forum.

Na początku lutego 2008 r. w końcu przenieśliśmy się na płatny serwer. Tym samym całkowicie uwolniliśmy się od darmowego serwisu, który nas utrzymywał. Dzięki temu forum wzbogaciło się o nowe opcje techniczne. Dwa miesiące po tym zdarzeniu zmieniliśmy adres - zerwaliśmy współpracę z dotychczasowym sponsorem, a nową domenę zasponsorował nam Reissik92 - kolekcja24.pl - ten adres już nigdy się nie zmieni :P Kolejnym i już chyba ostatnim technicznym i przyziemnym kamieniem milowym w rozwoju było zainstalowanie nowego i niepowtarzalnego, wykonanego specjalnie dla nas wyglądu. Zdarzyło to się dokładnie 14 lutego 2009 roku. W kwietniu 2009 roku światło dzienne ujrzał nowy projekt, a mianowicie blog kolekcjonerski blog.kolekcja24.pl. Doświadczeni kolekcjonerzy piszą na nim o swoim spojrzeniu na kolekcjonerstwo, możecie poznać ich opinie na wiele tematów. Powyższe projekty poszerzyły nasze spektrum działania. Powoli stajemy się nie tylko forum, ale całym serwisem kolekcjonerskim. I to w dodatku interaktywnym. Jeszcze nigdy wcześniej kolekcjonerzy w Polsce nie mieli tak łatwo przy uprawianiu swojego hobby!

Nasze forum

Z dnia na dzień stajemy się lepsi, nasze plany sięgają daleko. Wy możecie nam pomóc - wystarczy jak będziecie klikać w banery reklamowe umieszczone na forum. Poza tym cały czas staramy się zaskakiwać was nowymi pomysłami. Z okazji 1 urodzin forum zorganizowaliśmy dla was konkurs urodzinowy sprawdzający waszą wiedzę o piłce nożnej. Nagrodą za pierwsze miejsce był bon na 100 złotych do wydania w Internetowym Sklepie Sportowym ufundowany przez naszego sponsora. Zwycięzcą został roger_kk. Organizujemy również m.in. takie zabawy jak Liga Typera (w edycji 2008/2009 do wygrania są nagrody warte ponad 130 zł), czy Forumowe Oscary, gdzie użytkownicy spośród siebie wybierają tych, którzy zakładają najciekawsze tematy, najlepiej znają się na piłce itp. Wszyscy głosujący biorą udział w losowaniu drobnych prezentów – autografów piłkarzy i trenerów piłkarskich ze specjalną dedykacją dla forumowiczów kolekcja24.pl. Autografy te możecie obejrzeć na naszym forumowym albumie – www.album.kolekcja24.pl W 2009 roku rozpoczęliśmy prestiżowy konkurs na Autograf Miesiąca, który kończy się finałem w postaci Autografu Roku.

Poszerzanie horyzontów

W marcu 2010 roku dodaliśmy kolejne usprawnienie do naszego serwisu. Była to baza zdjęć. Dzięki niej można z łatwością wyszukać zdjęcie, którego akurat w danym momencie potrzebujemy. Każde zdjęcie opisane jest imieniem i nazwiskiem piłkarza, barwami, w jakich występuje na zdjęciu. W naszej bazie znajduje się już ponad 1500 zdjęć, dzięki czemu szukanie ich nie jest aż tak uciążliwe, jak było wcześniej. W miarę możliwości namawiamy Was, abyście i sami uzupełniali ten zbiór. Ma on przecież służyć nam wszystkim.

Na przełomie lat 2010 i 2011 forum zyskało nowego właściciela, którym jest daydreamer. Postanowił on zainwestować w forum i opiekować się nim. Od tego czasu udało się nam zmienić serwer na lepszy i szybszy. Dzięki temu mogliśmy więcej popracować nad albumem. Teraz nie jest on na zewnętrznym serwerze jak kiedyś. Album jest zintegrowany z forum. Każdy użytkownik może stworzyć swoją unikalną galerię i publikować w niej swoje pamiątki.

Spotkania kolekcjonerów

Z czasem, kiedy na forum przybywało użytkowników, użytkownicy forum zaczęli spotykać się ze sobą podczas zlotów. Z czasem były to spotkania paru osób z danego regionu, jak np. mini zlot na Śląsku w 2008. W późniejszych latach większa ilość użytkowników umawiała się na wspólne zbieranie. Latem 2010 roku odbył się Pierwszy Ogólnopolski Zlot Forumowiczów kolekcja24.pl. W Krakowie zjawiło się wtedy ośmiu wspaniałych ;) Użytkownicy mogli wreszcie ze sobą porozmawiać twarzą w twarz, a także wspólnie pozbierać autografy Wisły Kraków.

Rok później odbył się kolejny zlot. Na jego główną część, do Pragi, przyjechało sześć osób. Tam pozwiedzaliśmy tę piękną stolicę. Udało nam się też zebrać autografy Sparty Praga, ale również... Al-Ahli Dubaj. W drodze powrotnej niektórzy udali się na miejsce poprzedniego spotkania, do Krakowa, gdzie dołączyli do nich inni użytkownicy, którzy nie mogli być w Czechach. W dawnej stolicy Polski forumowicze obejrzeli mecz Wisła Kraków - Skonto Ryga i pozbierali autografy od piłkarzy obu zespołów. Być może letnie zloty staną się tradycją dla forumowiczów.

KOLEKCJA24.PL charytatywnie

Próbujemy też pomagać potrzebującym tak jak tylko możemy. W 2010 roku odbywał się XVIII Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Jak przystało na serwis kolekcjonerski wystawiliśmy koszulkę z autografami Borussii Dortmund. Z pomocą po raz kolejny przyszli sponsorzy, od których otrzymaliśmy trykot za darmo. Dzięki nam Orkiestra Jurka Owsiaka zarobiła 460 zł! Więcej na ten temat przeczytacie tutaj: http://blog.kolekcja24.pl...ja24-pl-pomaga/

Teraz trochę archiwalnych grafik:

Prastare dzieje :) 01.12.2006
http://kolekcja24.pl/kole...chiwalne/s3.JPG

Oto screen z dnia 30.12.2007 (jeszcze na starym serwerze):
http://kolekcja24.pl/kole...lne/screen1.gif

Screen z dnia 13.02.2009
http://kolekcja24.pl/kole...lne/screen2.jpg

Jeden z naszych pierwszych buttonów:
http://kolekcja24.pl/kole...tonkolekcja.png

Stare logo:
http://kolekcja24.pl/kole...ne/logo.prv.jpg

Podsumowanie

Forum to jest najlepsze, najpopularniejsze, jedyne profesjonalne w dziedzinie kolekcjonerstwa pamiątek sportowych w Polsce. Miło jest patrzeć jak rozwija się ono od samego początku. Szczególnie, że wiele poważnych for, które powstały wcześniej już nie działa. Na pewno nie osiągnęlibyśmy tego bez was – drodzy kolekcjonerzy, userzy naszego forum. Oraz oczywiście naszych moderatorów, czyli Grupy Trzymającej Władzę. Na przestrzeni tych kilku lat powracało i zmieniało się wielu. Zatem wielkie podziękowania dla nich: Mani, Michael900, Fler, Gelu, luki, Dawid.Ch, Flinston, Hubert90, Forzajuve1810, Szymonp1992, Gigant, Alojzy, Karol91, Jarzab93, Agresor, Robak, Guzik Prawda, Nicolas, Kremowka, Silverthomas, BartiMU, Paolo, Daydreamer.

Autor: Michael900
"Gdy w życiu ludzkim występuje jawnie element nie zbadany i tajemniczy, skłonni jesteśmy od razu wszystko składać na karb jego działania. Jest to wielki błąd. Człowiek sam sobie wykuwa los. Decyduje charakter, świadomość, wiara - nie ślepe i ciemne fluidy."

mani 
;]

Profil: Autografy Wisły Kraków
Kolekcjoner od: 2006-07
Wysłany: Sro Sie 29, 2007 23:13   

Krótko, zwięźle - konkretnie ;] Historia cały czas sie pisze. Mam nadzieję, że już niedługo będzie można napisać dużo więcej o forum ;] Z mojej strony również podziękowania dla "redakcji", ale także i dla reszty forumowiczów ;] Motywujecie nas do dalszej pracy nad forum. Szykowane są kolejne niespodzianki dla was ;]

lukasek92 

Wysłany: Czw Sie 30, 2007 21:38   

I powodzenia dalej! To forum jest extra i mam nadzieje, ze z dnia na dzien bedzie jeszcze lepsze. Co do GTW, to spisujecie się naprawdę znakomicie, bo gdyby nie Wy, to tu panowalby totalny burdel, a Wy jestescie chyba stworzeni do tej roboty i utrzymujecie porządek... Liczę na to, że historia tego forum potrwa jeszcze wieeele lat :D Serio powodzenia ;)

szymonp1992

Wysłany: Pią Sie 31, 2007 09:31   

Też chciałbym, żeby to forum trwało, bo chciałbym robić dla niego jak najwięcej i pomimo krótkiego stażu w momencie nominacji na przyjaciela, dostąpiłem tego zaszczytu... Teraz jestem moderatorem i cieszę się, że mogę pomagać w ulepszaniu i rozrastaniu się forum...

juvelove 

Profil: Gadżety Paczki
Kolekcjoner od: 2005- 07
Wysłany: Nie Wrz 02, 2007 13:35   

dumnny jestem że, jestem na tym forum. Szkoda że nie mogłem byc z wami od począdku

Wojtex216 

Profil: Bilety i Programy
Kolekcjoner od: 5 październik 2003r.
Wysłany: Sob Sty 26, 2008 08:32   

Ja też żałuję że nie byłem z Wami od początku ale teraz obiecuję że będę tu pisał do końca mojego kolekcjonerstwa i dzielił się radami z mniej zaawansowanymi kolekcjonerami. Próbowałem pisać na innych forach ale przestałem bo uznałem że to jest najlepsze.

mani 
;]

Profil: Autografy Wisły Kraków
Kolekcjoner od: 2006-07
Wysłany: Sob Lut 09, 2008 21:51   

Historia została uzupełniona o archiwalne grafiki ;] Teraz dochodzę do wniosku, że logo zrobione przeze mnie było mało imponujące i niezbyt dobrze wykonane :D Wraz z czasem przychodziły nowe pomysły rozwojów, teraz wreszcie nie jesteśmy zależni od MF, dzięki czemu mogliśmy skorzystać z nowych funkcji na forum. Miło popatrzeć na to, co mamy teraz w stosunku do tego, co było <faja> .

H7 

Ostrzeżeń:
 2/4/4
Wysłany: Sro Lis 12, 2008 15:06   

http://web.archive.org/web/*/http://kolekcja.mojeforum.net

:o

Karol91 

Profil: Autografy piłkarzy
Kolekcjoner od: 12.2007
Wysłany: Pon Sty 26, 2009 12:30   

http://www.forumeo.pl/for...-dwa-i-pol-roku

Możecie tutaj przeczytać historię naszego forum, którą specjalnie dla forumeo.pl napisał Michael900 w nieco innej, zmienionej formie. Jest tam kilka ciekawostek jak np. projekt naszego nowego wyglądu forum :)

zdzichu 

Profil: Autografy Zagłębia Lubin
Wysłany: Pon Sty 26, 2009 12:42   

Nowy wygląd forum zapowiada się imponująco XD

WIELKIE ZAGŁĘBIE LUBIN!

Odpowiedz do tematu